a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Προσδιορισμός αξίας ακινήτου από την Δ.Ο.Υ. για σκοπούς φόρου μεταβίβασης

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Φορολογικό Δίκαιο  > Προσδιορισμός αξίας ακινήτου από την Δ.Ο.Υ. για σκοπούς φόρου μεταβίβασης

Προσδιορισμός αξίας ακινήτου από την Δ.Ο.Υ. για σκοπούς φόρου μεταβίβασης

Στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου στην Ελλάδα, ο αγοραστής επιβαρύνεται με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτου (ΦΜΑ), οι λεπτομέρειες για την επιβολή του, δηλαδή συντελεστές φόρου, υπόχρεοι και διαδικασία, προβλέπονται αναλυτικά στο  Ν. 1587/1950.

Ωστόσο, ειδικά για την διαδικασία επιβολής ΦΜΑ σε ακίνητο, για το οποίο δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, στο άρθρο 8 παρ. 2 του ν. Ν 1587/1950 προβλέπονται τα ακόλουθα:

Μέσα σε προθεσμία (5) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου διενεργείται υποχρεωτικά προσωρινός προσδιορισμός της αγοραίας αξίας του ακινήτου (προεκτίμηση) από την αρμόδια φορολογική αρχή, με βάση συγκριτικά στοιχεία, τα βιβλία τιμών ή και άλλα τυχόν στοιχεία. Ωστόσο, στην πράξη η προεκτίμηση γίνεται αυθημερόν, δηλαδή κατά την υποβολή της δήλωσης. Πιο συγκεκριμένα, η φορολογική αρχή συμπληρώνει την κατ’ εκτίμησή της αξία του ακινήτου σε ειδικό σημείο της υποβληθείσας δήλωσης. Στη συνέχεια διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:

  1. Αν η δηλωθείσα αξία του φορολογούμενου συμπίπτει με την αξία της προεκτίμησης, τότε αυτή κρίνεται ειλικρινής, περαιώνεται και καταβάλλεται ο αναλογών φόρος.
  2. Αν δεν συμπίπτει η δηλωθείσα αξία με την αξία της προεκτίμησης
  • ο φορολογούμενος μέσα σε (2) μήνες από τον προσδιορισμό της προσωρινής αξίας δύναται να την αποδεχθεί και να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη, σύμφωνα με την ορισθείσα προσωρινή αξία. Αντίστοιχα, καταβάλει το ½ του αναλογούντος φόρου και το υπόλοιπο ½ κατά τη βεβαίωση του φόρου.
  • Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί την προσωρινή αξία μη υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση εντός (2) μηνών από τον προσδιορισμό της προσωρινής αξίας, τότε διενεργείται φορολογικός έλεγχος από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. για τον προσδιορισμό της αξίας, ο οποίος δεν δεσμεύεται πλέον από την προεκτίμηση, και στη συνέχεια εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Κατά της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της, ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), όπως ορίζει το άρθρο 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) και αν δεν γίνει δεκτή τότε, κατά της απορριπτικής απόφασης της ΔΕΔ μπορεί να προσφύγει στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

 

*             Οι πληροφορίες είναι ακριβείς με βάση τα δεδομένα που είναι γνωστά στον συγγραφέα κατά τον χρόνο σύνταξης του άρθρου. Δεν  έχουμε υποχρέωση να επικαιροποιούμε τα αναρτημένα άρθρα. Η δικηγορική μας εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου που δεν είναι πελάτης και δεν έχει υπογράψει τους όρους συνεργασίας μας.

error: Content is protected !!