Έννοια «προϋπηρεσίας» για τον υπολογισμό ετήσιας άδειας αναψυχής

Αναφορικά με την χρήση του όρου «προϋπηρεσία» για τον προσδιορισμό των χρονικών ορίων ετήσιας άδειας αναψυχής, επισημαίνεται ότι ο σχετικός όρος απαντάται στο άρθρο 6 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2001, στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 2 παράγραφος 7 ΑΝ 539/1945 και το οποίο παραμένει εν ισχύ αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η σχετική πρόβλεψη αναφέρεται ρητά σε ετήσια άδεια αναψυχής 25 εργάσιμων ημερών, σε περίπτωση που η «προϋπηρεσία» του εργαζομένου υπερβαίνει τα 10 έτη στον ίδιο εργοδότη ή 12 έτη σε οποιονδήποτε εργοδότη.
Το γεγονός και μόνο ότι ο σχετικός όρος απαντάται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία εφαρμόζεται σε υπαλλήλους (και εργατοτεχνίτες), οι οποίοι απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν εργοδότη, σε συνδυασμό με αυτή καθαυτή την γραμματική διατύπωση της διάταξης, η οποία αναφέρεται σε «εργοδότη», φαίνεται να μην αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι ο όρος «προϋπηρεσία» έχει την έννοια της απασχόλησης αποκλειστικά και μόνο υπό τον τύπο της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ένας γενικός ορισμός της έννοιας «προϋπηρεσία» ούτε προσδιορίζεται σε κάποια γενική διάταξη με τόσο γενικό τρόπο, ώστε να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις που γίνεται αναφορά του σχετικού όρου, αντίθετα απαντάται σε διάφορες νομοθετικές διατάξεις με διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο, ανάλογα με το θέμα/περίπτωση που ρυθμίζεται με την εκάστοτε νομοθετική διάταξη (για παράδειγμα διαφορετική είναι η έννοια της προϋπηρεσίας όταν ρυθμίζεται το ζήτημα του βασικού μισθού, διαφορετική όταν ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα κλπ).
Ακόμη και στην παραπάνω περίπτωση, όπου ο όρος «προϋπηρεσία» χρησιμοποιείται για την ρύθμιση του δικαιώματος του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται με την τυπική έννοια του μισθωτού, παρά το γεγονός ότι μπορεί να φαίνεται σαφής η αναφορά μόνον σε αυτό τον τύπο απασχόλησης (μισθωτός ιδιωτικός υπάλληλος), δηλαδή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, εν τούτοις, υπό το πρίσμα της σύγχρονης πραγματικότητας, κατά την οποία μια οποιαδήποτε έννομη σχέση απασχόλησης/δραστηριοποίησης μπορεί συχνά να υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, προκύπτει η ανάγκη μιας πιο διασταλτικής ερμηνείας.
Στις περιπτώσεις, επομένως, αυτές, στις οποίες εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί σε εργοδότη υπό νομικό καθεστώς διάφορο αυτού της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας (πχ ως ελεύθεροι επαγγελματίες), παρά το γεγονός ότι η πραγματική φύση της εργασιακής τους σχέσης ήταν αυτή του μισθωτού υπαλλήλου, η «προϋπηρεσία» αυτή θα μπορούσε να λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της ετήσιας άδειας αναψυχής, ανεξάρτητα από το πώς χαρακτηρίσθηκε η έννομη σχέση από τον προηγούμενο εργοδότη, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία σε άλλο εργοδότη. Οπωσδήποτε δεδομένων των δυσκολιών απόδειξης μιας τέτοιας έννομης σχέσης εκ μέρους του εργαζομένου, παραμένει στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη το αν θα συνυπολογίσει στην προϋπηρεσία του εργαζομένου το χρονικό διάστημα προ της πρόσληψης, κατά το οποίο εργαζόταν με άλλο νομικό καθεστώς.
* Οι πληροφορίες είναι ακριβείς με βάση τα δεδομένα που είναι γνωστά στον συγγραφέα κατά τον χρόνο σύνταξης του άρθρου. Δεν έχουμε υποχρέωση να επικαιροποιούμε τα αναρτημένα άρθρα. Η δικηγορική μας εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου που δεν είναι πελάτης και δεν έχει υπογράψει τους όρους συνεργασίας μας.