a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Προαγωγή δικηγόρων- διαδικασία, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Χρήσιμα links  > Προαγωγή δικηγόρων- διαδικασία, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά

Προαγωγή δικηγόρων- διαδικασία, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά

Προαγωγή δικηγόρων- διαδικασία, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά

Δικηγόρος διορισμένος σε Πρωτοδικείο δικαιούται να αιτηθεί την προαγωγή του για διορισμό στο Εφετείο με την συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών ευδοκίμου ασκήσεως του λειτουργήματός του (άρθρο 35 παρ.1 του ν.δ. 3026/1954 περί Κώδικα Δικηγόρων). Η προαγωγή πραγματοποιείται με αίτηση του δικαιούχου που κατατίθεται ενώπιον του Δικηγορικού Συλλόγου της έδρας του Δικαστηρίου στο οποίο αιτείται την προαγωγή. Περαιτέρω, για νέους ασφαλισμένους (μετά την 1η.1.1993), η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα κάτωθι παράβολα:

Α. Για όσους έχουν συμπληρώσει τέσσερα (4) έτη διορισμού σε Πρωτοδικείο, πάντως όχι πέντε (5) έτη:

-παράβολο Τ.Α.Ν (Ταμείου Νομικών) ποσού αξίας 426,35 ευρώ

– παράβολο Τ.Ε.Α.Δ (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων) ποσού αξίας 2,93 ευρώ

– γραμμάτιο προαγωγής στο Ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου της έδρας του Εφετείου στο οποίο αιτούνται την προαγωγή συνολικού ποσού αξίας 60,00 ευρώ.

Β. Για όσους Δικηγόρους Παρά Πρωτοδίκαις έχουν υπερβεί τα πέντε (5) έτη και δεν έχουν αιτηθεί ακόμη την προαγωγή τους και αντιστοίχως εγγραφή τους στο Εφετείο, τα παράβολα έχουν ως εξής:

– διπλάσιο παράβολο Τ.Α.Ν συνολικού ποσού αξίας 852,65 ευρώ

-παράβολο Τ.Ε.Α.Δ συνολικού ποσού αξίας 2,93 ευρώ

-γραμμάτιο προαγωγής στο Ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου της έδρας του Εφετείου στο οποίο αιτούνται την προαγωγή συνολικού ποσού αξίας 60,00 ευρώ.

Αντιστοίχως, δικηγόρος ο οποίος είναι διορισμένος σε Εφετείο, δύναται να αιτηθεί την προαγωγή του για διορισμό στον Άρειο Πάγο ενώπιον του Δικηγορικού Συλλόγου της έδρας του Δικαστηρίου στο οποίο αιτείται την προαγωγή, υπό τις εξής προϋποθέσεις (άρθρο 35 παρ.1 του ν.δ. 3026/1954 περί Κώδικα Δικηγόρων):

(α) Είτε με την παρέλευση τετραετίας (4) ευδοκίμου ασκήσεως του λειτουργήματός του στο Εφετείο,

(β) Είτε μετά από διετή (2) διορισμό στο Εφετείο αλλά πάντως μετά δωδεκαετή (12) συνολική άσκηση του λειτουργήματός του,

(γ) Είτε μετά από δωδεκαετία (12) διορισμού σε Πρωτοδικείο, αν η έδρα του βρίσκεται σε τόπο όπου δεν υπάρχει Εφετείο και ενός (1) έτους διορισμού σε Εφετείο.

Για την ολοκλήρωση της προαγωγής σε παρ’ Αρείω Πάγω απαιτούνται τα κάτωθι παράβολα:

A. Για όσους δικηγόρους εμπίπτουν στην υπό (α) περίπτωση:

-παράβολο Τ.Α.Ν συνολικού ποσού αξίας 1.705,30 ευρώ

-παράβολο Τ.Ε.Α.Δ συνολικού ποσού αξίας 2,93 ευρώ

– γραμμάτιο προαγωγής στο Ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου συνολικού ποσού αξίας 90,00 ευρώ

Β. Για όσους Δικηγόρους εμπίπτουν στις υπό (β) και (γ) περιπτώσεις και άρα δικαιούνται να προαχθούν στον Άρειο Πάγο απευθείας:

-παράβολο Τ.Α.Ν συνολικού ποσού αξίας 2.557,95 ευρώ

-παράβολο Τ.Ε.Α.Δ συνολικού ποσού 5,87 ευρώ

– γραμμάτιο προαγωγής στο Ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου συνολικού ποσού 90,00 ευρώ

*Σημειώνεται ότι για όσους δικηγόρους θέλουν να προαχθούν είτε σε Εφετείο είτε στον Άρειο Πάγο από 01.01.2012 μέχρι και 31.12.2013, οι διορισθέντες από 01.01.2008 και μετά λογίζονται ως κάτω της πενταετίας.

Η παρ’ Αρείω Πάγω προαγωγή κρίνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και Πειραιά, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Στον Άρειο Πάγο δε, μπορεί να προαχθεί και Δικηγόρος εγγεγραμμένος σε οποιοδήποτε Δικηγορικό Σύλλογο της Ελλάδας (άρθρο 36 παρ.3 του ν.δ 3026/1954 περί Κώδικα Δικηγόρων) με την επιφύλαξη του άρθρου 54 παρ.8 του ως άνω ν.δ 3026/1954, που ορίζει ότι Δικηγόροι μη έχοντες την ιδιότητα μέλους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, όταν προάγονται στον Άρειο Πάγο, παρίστανται ενώπιον αυτού και του ΣτΕ πάντοτε μαζί με δικηγόρο που είναι μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και μόνο για αναιρέσεις κατά αποφάσεων που είχαν εκδοθεί για υποθέσεις τις οποίες είχαν χειριστεί στον πρώτο ή δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

Επί της προαγωγής (είτε για το Εφετείο είτε για τον Άρειο Πάγο) αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση κατόπιν έγγραφης εισηγήσεως ενός μέλους το οποίο διορίζεται ως Εισηγητής από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, αν δε πρόκειται για προαγωγή Δικηγόρου που ήταν εγγεγραμμένος και σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους, απαιτείται και έγγραφη γνωμοδότηση και των Διοικητικών Συμβουλίων των ως άνω Δικηγορικών Συλλόγων (άρθρο 36 παρ.4 του ν.δ 3026/1954) για να χορηγηθεί η προαγωγή. Η απόφαση δε επί της προαγωγής γνωστοποιείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Η απόφαση κοινοποιείται από το Δικηγορικό Σύλλογο στον δικαιούχο Δικηγόρο και γνωστοποιείται και στον Εισαγγελέα του ανωτέρου Δικαστηρίου. Ο προαχθείς έχει δικαίωμα να παρασταθεί στο ανώτερο Δικαστήριο μόνο από της κοινοποιήσεως σε αυτόν της αποφάσεως επί της προαγωγής.

Στην περίπτωση που η αίτηση προαγωγής απορριφθεί, ο αιτών Δικηγόρος μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση μέσα σε ένα (1) έτος από της δημοσίευσης της απορριπτικής απόφασης. Αν απορριφθεί και η επόμενη αίτηση, τότε ο αιτών μπορεί μόνο να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου (άρθρο 36 παρ.5 του ν.δ 3026/1954 περί Κώδικα Δικηγόρων).

*Σημειώνεται ότι το θέμα της προαγωγής των Δικηγόρων, όπως και πολλά άλλα θέματα του Κώδικα περί Δικηγόρων, έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από της παρουσιάσεως του σχεδίου αναδιαμόρφωσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την 15η.11.2012, οπότε αναμένονται ενδεχομένως μεταβολές στα ανωτέρω ισχύοντα.

error: Content is protected !!