Φορολογία μερισμάτων και αμοιβών Δ.Σ.
Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013, εφεξής «Κ.Φ.Ε.») ο τρόπος φορολογίας των μερισμάτων και των αμοιβών μελών Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) έχει ως εξής:
Α. Φορολογία Μερισμάτων
Το εισόδημα με τη μορφή μερισμάτων αποτελεί εισόδημα από κεφάλαιο (άρθρο 35 Κ.Φ.Ε.) και φορολογείται με συντελεστή 10% (άρθρο 40 παρ. 1 Κ.Φ.Ε.).
Οι πληρωμές μερισμάτων υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου (άρθρο 62 παρ. 1 Κ.Φ.Ε.) με συντελεστή 10% (άρθρο 64 παρ. 1 Κ.Φ.Ε.).
Υπόχρεος σε παρακράτηση φόρου είναι κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα ή δραστηριοποιείται μέσω μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα και προβαίνει στις πληρωμές των μερισμάτων (άρθρο 61 Κ.Φ.Ε.).
Η παρακράτηση φόρου εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση σε περίπτωση που αυτός που λαμβάνει την πληρωμή (η οποία υπόκειται σε παρακράτηση φόρου) είναι φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που η παρακράτηση φόρου δεν εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση ο παρακρατηθείς φόρος πιστώνεται έναντι του φόρου εισοδήματος που πρέπει να βεβαιωθεί από επιχειρηματική δραστηριότητα ή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, κατά περίπτωση (άρθρο 64 παρ. 3 και 4 Κ.Φ.Ε.).
Ειδικές Περιπτώσεις (ΠΟΛ.1042/2015):
• Ημεδαπό φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή αλλοδαπό νομικό πρόσωπο με μόνιμη εγκατάσταση των στην Ελλάδα (κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα) για εισόδημα από μερίσματα από την ημεδαπή → ενεργείται παρακράτηση φόρου 10%, χωρίς εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, αλλά τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθρο 47 παρ.2 Κ.Φ.Ε.) και ο παρακρατηθείς φόρος συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος (άρθρο 64 παρ. 4 Κ.Φ.Ε.).
• Ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή αλλοδαπό νομικό πρόσωπο με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα για εισόδημα από μερίσματα από την αλλοδαπή (ανεξάρτητα αν αυτά εισάγονται στην Ελλάδα ή παραμένουν στο εξωτερικό) → θα φορολογηθούν μαζί με τα λοιπά εισοδήματά τους ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Ημεδαπό φυσικό πρόσωπο για εισόδημα από μερίσματα από την αλλοδαπή (ανεξάρτητα αν αυτά εισάγονται στην Ελλάδα ή παραμένουν στο εξωτερικό) οφείλει να το συμπεριλάβει στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην οποία αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματά του. Επομένως, τα φυσικά πρόσωπα δεν αποδίδουν πλέον μόνοι τους τον φόρο επί των παραπάνω εισοδημάτων, οφείλουν όμως να φυλάσσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, επίσημα μεταφρασμένα.
• Φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα ή δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα για εισόδημα από μερίσματα από την ημεδαπή → ενεργείται παρακράτηση φόρου 10% με την οποία επέρχεται εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης. Σε περίπτωση που είναι κάτοικοι κράτους με το οποίο υπάρχει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.), θα έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα από τη διμερή σύμβαση, λόγω αυξημένης τυπικής ισχύος.
Β. Φορολογία Αμοιβών Μελών Δ.Σ.
Με το άρθρο 12 παρ. 2 περ.δ’ του νέου Κ.Φ.Ε. οι αμοιβές ως διευθυντής ή μέλος του Δ.Σ. εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας συνιστούν εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Ωστόσο, πρέπει να διακρίνουμε τις κάτωθι περιπτώσεις:
α) Αμοιβές μελών Δ.Σ., που προκύπτουν με αμοιβή που προβλέπεται από το καταστατικό ή εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση, θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 1 Κ.Φ.Ε., ήτοι ως εξής:
Φορολογητέο εισόδημα (€) | Φορολογικός συντελεστής (%) |
< 25.000 |
22% |
25.000,01 έως και 42.000 |
32% |
> 42.000 |
42% |
Περαιτέρω, κατ’ άρθρο 60 παρ. 1 και 3 Κ.Φ.Ε., το μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, ως και των εφάπαξ παροχών, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με βάση την ως άνω κλίμακα του άρθρου 15 παρ. 1 και του άρθρου 16 Κ.Φ.Ε («μείωση φόρου εισοδήματος»), μετά από προηγούμενη αναγωγή σε ετήσιο. Ο φόρος που παρακρατείται, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, μειώνεται κατά ποσοστό 1,5% κατά την παρακράτησή του.
β) Αμοιβές που λαμβάνονται από τα απομείναντα καθαρή κέρδη της Εταιρείας, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για τακτικό αποθεματικό και για τη διανομή υποχρεωτικού μερίσματος (άρθρο 24 παρ. 1 Κ.Ν 2190/1920), εμπίπτουν πλέον στην ευρεία έννοια των «μερισμάτων», όπως αυτή περαιτέρω προσδιορίζεται στο άρθρο 36 παρ. 1 Κ.Φ.Ε. και κατά την καταβολή τους ενεργείται παρακράτηση φόρου 10%, εξαντλούμενης της σχετικής φορολογικής υποχρέωσης των δικαιούχων για τα εισοδήματα αυτά.
γ) Αμοιβές για παροχή υπηρεσιών πέραν της ιδιότητας ως μέλους Δ.Σ. (όπως π.χ. ως μηχανικοί, λογιστές, δικηγορικές υπηρεσίες κ.λπ.) στην ίδια εταιρεία-νομικό πρόσωπο από την οποία αποκτούν εισόδημα ως διευθυντές ή μέλη Δ.Σ. και ανεξάρτητα αν υπάρχει σύμβαση ή όχι, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ.1097/2015) και από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 62 παρ.1 και 64 παρ. 1, 3 και 4 Κ.Φ.Ε., προκύπτει ότι κατά την καταβολή των ως άνω αμοιβών ενεργείται παρακράτηση φόρου 20%, χωρίς εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης των δικαιούχων, αλλά ο παρακρατηθείς φόρος πιστώνεται έναντι του φόρου εισοδήματος που πρέπει να βεβαιωθεί από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/08/2015