a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Δωρεές Ελλήνων υπηκόων που ζουν στην αλλοδαπή

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Φορολογικό Δίκαιο  > Δωρεές Ελλήνων υπηκόων που ζουν στην αλλοδαπή

Δωρεές Ελλήνων υπηκόων που ζουν στην αλλοδαπή

Διεύρυνση των περιπτώσεων απαλλαγής από φόρο δωρεών κινητών περιουσιακών στοιχείων, που βρίσκονται στην αλλοδαπή, για Έλληνες υπηκόους εγκατεστημένους στην αλλοδαπή

Ήδη από τις 31/7/2020  είχε προστεθεί με το άρθρο 6 του Ν.4714/2020, νέα διάταξη στο Τμήμα Γ’ του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών (Ν.2961/2001, στο εξής «Κώδικας»), ως περίπτωση ζ’, η οποία προέβλεπε την απαλλαγή από τον φόρο «για δωρεές κινητών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην αλλοδαπή και δεν έχουν αποκτηθεί κατά τα τελευταία δώδεκα (12) έτη στην ημεδαπή από Έλληνα υπήκοο, που είναι εγκατεστημένος στην αλλοδαπή για δέκα (10) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και, σε περίπτωση μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ετών.»

Mε το άρθρο 147 του ν. 4887/2022 τροποποιήθηκε εκ νέου, από 4.2.2022, η ως άνω περ. ζ΄ του Τμήματος Γ του άρθρου 43 του Κώδικα, με τις ακόλουθες μεταβολές:

  1. Αναδιατυπώθηκε η ήδη προβλεπόμενη, ως άνω, περίπτωση απαλλαγής από τον φόρο, η οποία πλέον αναφέρεται σε «δωρεές κινητών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται, κατά τον χρόνο της δωρεάς, στην αλλοδαπή, από Έλληνα υπήκοο, που είναι εγκατεστημένος στην αλλοδαπή για δέκα (10) τουλάχιστον συνεχομένα έτη και, σε περίπτωση μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ετών, εκτός αν η φορολογική αρχή αποδείξει ότι αυτά είχαν αποκτηθεί κατά τα τελευταία δώδεκα (12) έτη στην ημεδαπή

 

Κατά συνέπεια, αφενός διευκρινίζεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να βρίσκονται στην αλλοδαπή κατά το χρόνο της δωρεάς και αφετέρου μεταφέρεται στη φορολογική αρχή το βάρος της απόδειξης για τυχόν απόκτησή τους στην ημεδαπή κατά τα τελευταία 12 έτη.

  1. Προστέθηκε, , νέα περίπτωση απαλλαγής σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται «για Έλληνες υπηκόους, που είναι εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή για είκοσι (20) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν έχουν μετεγκατασταθεί κατά τον χρόνο της δωρεάς στην Ελλάδα, τα δωρούμενα κινητά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται κατά τον χρόνο της δωρεάς στην αλλοδαπή.»

 

Σύμφωνα με την ως προσθήκη, από τις 4.2.2022 παρέχεται και νέα απαλλαγή από τη φορολογία δωρεών για δωρούμενα κινητά περιουσιακά στοιχεία (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται χρήματα, κινητές αξίες κλπ.) που βρίσκονται κατά τον χρόνο της δωρεάς στην αλλοδαπή, από Έλληνες υπηκόους, που είναι εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή για είκοσι (20) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν έχουν μετεγκατασταθεί κατά τον χρόνο της δωρεάς στην Ελλάδα.

Περαιτέρω σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ν. 4887/2022 που τροποποίησε την ως άνω διάταξη σημειώνεται ότι η νέα απαλλαγή εισάγεται διότι Έλληνες που διαβιούν στην αλλοδαπή για τουλάχιστον είκοσι (20) έτη και δεν έχουν μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα, έχουν αποξενωθεί από την οικονομική ζωή της Ελλάδας και ευλόγως τεκμαίρεται ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία, που βρίσκονται στην αλλοδαπή, έχουν αποκτηθεί εκεί. Για τον λόγο αυτό χορηγείται απαλλαγή για την εν ζωή χαριστική διάθεση των κινητών περιουσιακών τους στοιχείων στην Ελλάδα και μάλιστα με όρους επαχθέστερους της αντίστοιχης απαλλαγής που προβλέπεται στην περίπτωση κληρονομικής διαδοχής, διότι απαιτείται συνεχής διαβίωση επί τουλάχιστον είκοσι (20) έτη, αντί των δέκα (10) ετών που ισχύουν για τον φόρο κληρονομιάς.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στις ανωτέρω απαλλαγές της περίπτωσης ζ’ δεν περιλαμβάνονται περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή λόγω της ιδιότητας τους αυτής, όπως εξάλλου προβλεπόταν και από την αρχική διάταξη.

 

*             Οι πληροφορίες είναι ακριβείς με βάση τα δεδομένα που είναι γνωστά στον συγγραφεά κατά τον χρόνο σύνταξης του άρθρου. Δεν  έχουμε υποχρέωση να επικαιροποιούμε τα αναρτημένα άρθρα. Η δικηγορική μας εταρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου που δεν είναι πελάτης και δεν έχει υπογράψει τους όρους συνεργασίας μας.

 

 

 

 

error: Content is protected !!