Τράπεζες συλλογής στοιχείων συναλλακτικής συμπεριφοράς
Τράπεζες συλλογής στοιχείων συναλλακτικής συμπεριφοράς
Οι τράπεζες συλλογής στοιχείων συναλλακτικής συμπεριφοράς λειτουργούν με βάση κάποια από τις εξαιρέσεις του Ν.2472/1997, δηλαδή (ά. 5) είτε να έχει δώσει το υποκείμενο τη συγκατάθεσή του, είτε να επιδιώκεται έννομο συμφέρον που υπερέχει των δικαιωμάτων των προσώπων και δε θίγονται οι ελευθερίες αυτών.
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει κρίνει ότι η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, που είναι ανώνυμη εταιρεία, μπορεί να επεξεργάζεται μόνο τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία ως αναγκαίο και πρόσφορο μέσο για την επίτευξη του σκοπού της προστασίας της εμπορική πίστης και της εξυγίανσης των εμπορικών συναλλαγών» (109/91).
Αντιθέτως δεν μπορεί να έχει «Λευκή Λίστα» (απόφ. 86/2002 και 63/2007 ΑΠΠΔ).
Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ όμως έχει ένα Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων – Λευκή λίστα με στοιχεία που λαμβάνονται μόνο με τη συγκατάθεση του υποκειμένου. Επίσης: τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταπώλησης, αποδέκτης μπορεί να είναι όποιος έχει έννομο συμφέρον και πρόβλημα είναι η ακρίβεια και η ενημέρωση των στοιχείων.
Οι εταιρείες που έχουν σκοπό τη διαπίστωση της πιστοληπτικής ικανότητας λειτουργούν με βάση τους Όρους της ΑΠΠΔ 050/2000. Δηλαδή χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου επιτρέπεται η συλλογή μόνο των εξής στοιχείων: αιτήσεις πτώχευσης, αποφάσεις επί αιτήσεων πτώχευσης, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμού ακινήτων, προγράμματα πλειστηριασμού κινητών, μεταβολές εταιρειών, υποθήκες και προσημειώσεις υποθηκών, κατασχέσεις, ακάλυπτες επιταγές, διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές και γραμμάτια εις διαταγήν.