Δόμηση εκτός σχεδίου πόλεως
Δόμηση εκτός σχεδίου πόλεως
Στο Προεδρικό Διάταγμα 14/1999 (Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας), περιλαμβάνονται οι γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στην ελληνική επικράτεια.
Ειδικότερα, από το συνδυασμό των άρθρων 162 παρ.2 και 167 παρ.1, για τους όρους και περιορισμούς δόμησης των γηπέδων που βρίσκονται εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων ή εκτός των ορίων των νόμιμα υφιστάμενων πριν από το έτος 1923 οικισμών που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου ή εκτός των ορίων των οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων, προκύπτει ως γενικός κανόνας ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια του προς ανέγερση κτιρίου, καθώς και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει για γήπεδα εμβαδού μέχρι τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τ.μ, τα διακόσια (200) τ.μ. Η ρύθμιση αυτή παραμένει ακόμη σε ισχύ.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις για τις οποίες, βάσει ειδικών διατάξεων νόμου, προβλέπονται ειδικοί όροι και περιορισμοί της δόμησης (όπως π.χ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος).
Στα τέλη του έτους 2011, ετέθη σε δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής, Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τον τίτλο «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης», όπου προβλέπονταν περιορισμοί στη δόμηση και χρήση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 14 του σχεδίου αυτού του Διατάγματος προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης».
Δηλαδή, με την άνω προτεινόμενη διάταξη, το Υπουργείο θέλησε να εισάγει περαιτέρω περιορισμούς στη δόμηση των γηπέδων εκτός σχεδίου, γεγονός που ήγειρε πλήθος αντιδράσεων από τους ενδιαφερόμενους και άμεσα εμπλεκόμενους, όπως φυσικά και νομικά πρόσωπα με ιδιοκτησίες στις περιοχές αυτές, δήμους και κοινότητες όπου ανήκουν οι περιοχές κλπ.
Η δημόσια διαβούλευση του άνω προτεινόμενου προεδρικού Διατάγματος έχει λήξει ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ενώ το νομοσχέδιο δεν εισήχθη προς ψήφιση, πιθανότατα και λόγω των αντιδράσεων σε αυτό.