a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Κατάργηση επιδομάτων και μείωση μισθών εργαζομένων

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Εργατικό δίκαιο  > Κατάργηση επιδομάτων και μείωση μισθών εργαζομένων

Κατάργηση επιδομάτων και μείωση μισθών εργαζομένων

Κατάργηση επιδομάτων και μείωση μισθών εργαζομένων

Μετά την ισχύ του ν. 4046/2012, δηλαδή μετά την 14.02.2012, οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία της ΣΣΕ (τρίμηνη μετενέργεια). Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί, πριν από τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι πριν την 14.02.2012, ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012, δηλαδή έως και την 14.05.2012.

Μετά την πάροδο του τριμήνου της μετενέργειας και εφόσον δεν έχει συναφθεί εν τω μεταξύ νέα ΣΣΕ, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο  εκείνοι οι κανονιστικοί όροι που αφορούν

α) το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και

β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνου εργασίας που διατηρούνται, εφόσον προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο επίδομα. Για την κατάργηση των επιδομάτων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αλλά γίνεται μονομερώς από τον εργοδότη.

Για την κατάργηση των επιδομάτων θα πρέπει να εξετάζεται η κάθε περίπτωση εργαζομένου ξεχωριστά, ανάλογα με την ατομική σύμβαση που έχει υπογράψει ο εργαζόμενος αλλά και την ειδικότητά του, π.χ. για τους οδηγούς φορτηγών και λοιπών αυτοκινήτων υπάρχει σε ισχύ ΣΣΕ, η οποία έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και ισχύει έως την 14.02.2013 (+ 3μηνη μετενέργεια).

Ως εκ τούτου αν ο εργοδότης απασχολεί οδηγούς στην εταιρεία του δεν μπορεί να γίνει περικοπή των επιδομάτων και μείωση των αποδοχών τους πριν από την  14η.05.2013.

Παρόλα αυτά, αν οι αποδοχές που προβλέπονται από την ατομική σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου, είναι ανώτερες από αυτές που προβλέπονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα μπορούσε ο εργοδότης να υπογραφεί με τον εργαζόμενο  τροποποίηση της ατομικής σύμβασης εργασίας και να μειωθεί ο μισθός ως τα κατώτερα όρια της ΣΣΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο εργοδότης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς το ύψος της μείωσης των αποδοχών καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να στραφεί ο εργαζόμενος δικαστικά κατά της εταιρείας και το δικαστήριο να κρίνει ότι πρόκειται για δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας.

error: Content is protected !!