a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Διαδικασία δημοσίευσης και κήρυξης ως κυρίας, ιδιόγραφης διαθήκης που έχει κατατεθεί σε συμβολαιογράφο

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Αστικό Δίκαιο  > Διαδικασία δημοσίευσης και κήρυξης ως κυρίας, ιδιόγραφης διαθήκης που έχει κατατεθεί σε συμβολαιογράφο

Διαδικασία δημοσίευσης και κήρυξης ως κυρίας, ιδιόγραφης διαθήκης που έχει κατατεθεί σε συμβολαιογράφο

Η δημοσίευση της διαθήκης καθίσταται απαραίτητη για διάφορους λόγους, όπως η εξακρίβωση των κληρονόμων, η εκκίνηση των προθεσμιών αποποίησης της κληρονομίας ή δήλωσης φόρου κληρονομιάς κ.ο.κ., ενώ η κήρυξη της διαθήκης ως κυρίας παράγει μαχητό τεκμήριο περί της γνησιότητας της διαθήκης μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από τη δημοσίευσή της κατά άρθρο 1777 ΑΚ.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία δημοσίευσης και κήρυξης ως κυρίας, ιδιόγραφης διαθήκης, η οποία έχει κατατεθεί σε συμβολαιογράφο, έχει ως εξής:

Αρμοδιότητα
Αρμόδιος για τη δημοσίευση της διαθήκης είναι ο Ειρηνοδίκης της περιφέρειας, όπου εδρεύει ο συμβολαιογράφος στον οποίο αυτή έχει κατατεθεί [άρθρο 807 παρ.1 ΚΠολ.Δ]

Γενική Διαδικασία
Η κίνηση της διαδικασίας δημοσίευσης γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου στην αρμόδια Γραμματεία του Ειρηνοδικείου και εν συνεχεία το Δικαστήριο της δημοσίευσης συντάσσει πρακτικό, εκτός ακροατηρίου [άρθρο 808 παρ.1 ΚΠολ.Δ], στο οποίο εμπεριέχεται ολόκληρο το κείμενο της διαθήκης, καθώς και βεβαίωση περί της ύπαρξης ή ανυπαρξίας εξωτερικών ελαττωμάτων που μπορούν να επιδράσουν στο κύρος της (όπως διαγραφές, παρεγγραφές, ξύσματα, λεκέδες κλπ. σύμφωνα με τα άρθρα 1721 και 1771 ΑΚ).
Η κίνηση της διαδικασίας για την κήρυξη διαθήκης ως κυρίας απαιτεί αίτηση (δικόγραφο), η οποία συζητείται ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου.
Συνήθως, η δημοσίευση και η κήρυξη σωρεύονται στο ίδιο δικόγραφο.

Ωστόσο, στην περίπτωση που πρόκειται για διαθήκη που έχει κατατεθεί σε συμβολαιογράφο, η διαδικασία έχει ως εξής:

Διαδικασία Δημοσίευσης
Η ίδια η συμβολαιογράφος (χωρίς δυνατότητα παροχής σχετικής εξουσιοδότησης σε τρίτο) θα πρέπει να προσέλθει στη Γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου και να υποβάλει τα ακόλουθα δικαιολογητικά για τη δημοσίευση της διαθήκης:
α) απλή αίτηση για τη δημοσίευση της διαθήκης, η οποία συνήθως παρέχεται έντυπη από την αρμόδια Γραμματεία του Ειρηνοδικείου. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να φέρει μαζί της και τη στρογγυλή της σφραγίδα, με την οποία θα σφραγίσει την αίτηση,
β) την πρωτότυπη διαθήκη,
γ) την πράξη κατάθεσης της συμβολαιογράφου,
δ) τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του διαθέτη και
ε) Το σχετικό βιβλίο της, στο οποίο θα σημειώσει την κατάθεση της πρωτότυπης διαθήκης στο Ειρηνοδικείο, έτσι ώστε εκείνη να αποδεσμευθεί.

Διαδικασία κήρυξης διαθήκης ως κυρίας
Για την κήρυξη της διαθήκης ως κυρίας, δεν αρκεί μία απλή αίτηση, αλλά απαιτείται η κατάθεση σχετικού δικογράφου ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου και η παράσταση Δικηγόρου στη σχετική συζήτηση (Διαδικασία εκουσίας δικαιοδοσίας).

Συνυποβαλλόμενα έγγραφα:
– Ληξιαρχική πράξη θανάτου του διαθέτη
– Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
– Γραμμάτιο προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής του Δικηγορικού Συλλόγου για κατάθεση δικογράφου

Παρά ταύτα, προς επιτάχυνση της διαδικασίας, σε συνεννόηση με την Γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, δύναται ο συμβολαιογράφος να προσέλθει μαζί με τον Δικηγόρο στη εν λόγω Γραμματεία και την ίδια ημέρα που θα κατατεθεί η αίτηση για τη δημοσίευση να κατατεθεί από τον Δικηγόρο και το δικόγραφο για την κήρυξη της διαθήκης ως κυρίας, ώστε να εξεταστούν και τα δύο (2) ενώπιον του ακροατηρίου κατά την ίδια δικάσιμο και έτσι να συνταχθεί ένα πρακτικό.
Οι ημερομηνίες δικασίμων που δίδονται από το Ειρηνοδικείο είναι εντός του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.

error: Content is protected !!