a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Νομικές διατάξεις σχετικά με την απουσία λόγω ασθενείας

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Εργατικό δίκαιο  > Νομικές διατάξεις σχετικά με την απουσία λόγω ασθενείας

Νομικές διατάξεις σχετικά με την απουσία λόγω ασθενείας

Σχετικά με την απουσία ενός εργαζομένου λόγω ασθένειας και την αποζημίωση τέτοιας απουσίας παρακαλώ σημειώστε τα ακόλουθα:

  1. Ένας εργαζόμενος για να δικαιούται αποζημίωση για άδεια ασθένειας, πρέπει να απασχολείται για τουλάχιστον 10 μέρες στον εργοδότη.
  2. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνουν τους εργοδότες τους για την απουσία τους λόγω ασθένειας με κάθε τρόπο και να πιστοποιούν την κατάστασή τους με την παροχή ενός σημειώματος από τον ιατρό, ο οποίος επίσης θα υποδεικνύει τον αριθμό των ημερών που ο εργαζόμενος θα αιτηθεί για άδεια ασθένειας.
  3. Οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τις μισές αποδοχές σε περίπτωση που απασχολούνται για περίοδο μεγαλύτερη των 10 ημερών και μικρότερη από έναν χρόνο και πλήρεις αποδοχές σε περίπτωση που απασχολούνται για 1 χρόνο ή περισσότερο. Αν η περίοδος της άδειας ασθένειας είναι μεγαλύτερη από τις μέρες της δουλειάς που αντιστοιχούν στα προαναφερθέντα νούμερα ( δηλ. περισσότερο του ενός μηνός ή ένα μήνα), τότε δεν μπορούν να διεκδικήσουν περαιτέρω αποζημίωση.
  4. Αν ο εργαζόμενος είναι σε άδεια ασθενείας έως 3 μέρες, ανεξαρτήτως του πόσες φορές συμβαίνει αυτό στον ίδιο χρόνο, ο εργοδότης πρέπει να αποζημιώσει τον εργαζόμενο με τις μισές ημερήσιες αποδοχές για τις (έως 3 ) μέρες άδειας.
  5. Αν η διάρκεια της άδειας ασθένειας είναι μεγαλύτερη από 3 μέρες για πρώτη φορά μέσα σε 1 χρόνο, ο εργοδότης πρέπει να καλύψει το μισό των ημερήσιων αποδοχών, όπως περιγράφεται πιο πάνω για τις πρώτες 3 μέρες (ορίζεται ως χρόνος αναμονής). Από την 4η μέρα της άδειας και έως ένα μήνα διάρκεια, ο εργαζόμενος λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση από την Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης. Για την αποζημίωση εξαιτίας ασθένειας, ο εργαζόμενος πρέπει να κάνει αίτηση μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και να υποβάλλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα ηλεκτρονικά. Κατόπιν, ο εργοδότης πρέπει να αποδεχθεί ηλεκτρονικά την αίτηση του εργαζομένου και τότε η αίτηση έχει ολοκληρωθεί και το επίδομα ασθένειας καταβάλλεται στον εργαζόμενο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 2-3 μήνες, για αυτό ο εργοδότης καταβάλλει την μηνιαία αποζημίωση στον εργαζόμενο για το μήνα της ασθένειας μόνο αφαιρώντας το ήμισυ των αποδοχών για τις πρώτες 3 ημέρες της άδειας ασθένειας. Το μήνα  που το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται στον εργαζόμενο, ο εργοδότης προχωράει με την ρύθμιση και καταβάλλει στον εργαζόμενο, μόνο το εναπομείναν ποσό (έως την πραγματική μηνιαία καταβολή). Σημειώνεται ότι ο εργαζόμενος πρέπει να αποζημιωθεί με τον πραγματικό του/της μισθό ακόμη και κατά την περίοδο της ασθένειας, σαν αυτός/αυτή να ήταν στη δουλειά.
  6. Αν ο εργαζόμενος είναι σε άδεια ασθενείας για πάνω από 3 μέρες για περισσότερες από μία φορά, τότε η διαδικασία είναι ίδια με την προαναφερθείσα (περ.5, πιο πάνω), αλλά χωρίς το πρώτο βήμα της τριήμερης περιόδου αναμονής. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης αφού ρυθμίσει την αποζημίωση από την Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης, πληρώνει στον εργαζόμενο το υπόλοιπο του ποσού έως τις πραγματικές αποδοχές υπολογίζοντας  από την πρώτη μέρα της ασθένειας χωρίς να αφαιρείται  το ήμισυ των ημερήσιων αποδοχών για τις πρώτες 3 μέρες.

 

 

*             Οι πληροφορίες είναι ακριβείς με βάση τα δεδομένα που είναι γνωστά στον συγγραφέα κατά τον χρόνο σύνταξης του άρθρου. Δεν  έχουμε υποχρέωση να επικαιροποιούμε τα αναρτημένα άρθρα. Η δικηγορική μας εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου που δεν είναι πελάτης και δεν έχει υπογράψει τους όρους συνεργασίας μας.

error: Content is protected !!