a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Φορολογική μεταχείριση των δικαιωμάτων (royalties)

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Φορολογικό Δίκαιο  > Φορολογική μεταχείριση των δικαιωμάτων (royalties)

Φορολογική μεταχείριση των δικαιωμάτων (royalties)

Τα δικαιώματα (royalties) φορολογούνται ως εισόδημα από κεφάλαιο, με συντελεστή 20% (άρθρο 40 παρ.3 ΚΦΕ).

Περιπτώσεις: 

1. Παρακράτηση φόρου και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης(άρθρο 61 και 64 παρ.3 ΚΦΕ και ΠΟΛ.1042/2015 παρ.14)

 Όταν οι πληρωμές δικαιωμάτων γίνονται από ημεδαπά φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ή διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα προς ημεδαπό φυσικό πρόσωπο ή φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% κατά την πίστωση ή καταβολή και με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για τα ως άνω πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα από δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα από δικαιώματα φυσικών προσώπων δεν ισχύει η εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης στην περίπτωση που ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας των δικαιωμάτων που κατέχουν, δηλαδή ο φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή εμπορική επιχείρηση, με δραστηριότητα σχετική με την είσπραξη δικαιωμάτων (όπως π.χ. συγγραφείς για τα συγγραφικά δικαιώματα, καλλιτέχνες για καλλιτεχνικά δικαιώματα, υπηρεσίες ηλεκτρονικής λήψης (downloading) λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή που παρέχονται στα πλαίσια άσκησης ατομικής επιχείρησης κ.λπ.). Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, τα εισοδήματα από δικαιώματα, είτε είναι ημεδαπής είτε αλλοδαπής προέλευσης, φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Φορολογητέο εισόδημα (€) Φορολογικός συντελεστής (%)
< 50.000 26%
> 50.000 33%

 

Όταν, όμως, τα εισοδήματα από δικαιώματα αποκτώνται από ημεδαπό φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας των δικαιωμάτων που κατέχει, ακόμη και αν έχει πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών για άλλη δραστηριότητα, με την παρακράτηση εξαντλείται η φορολογική του υποχρέωση, ενώ όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από την αλλοδαπή, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου (Ε1).

2. Φορολόγηση δικαιωμάτων χωρίς παρακράτηση ή ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθρο 62 παρ. 5 ΚΦΕ και ΠΟΛ.1042/2015 παρ.15)

Τα νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και αποκτούν εισοδήματα από δικαιώματα δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, αλλά επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου.
Στην περίπτωση που τα ως άνω ημεδαπά νομικά πρόσωπα αποκτούν εισοδήματα από δικαιώματα από την αλλοδαπή, τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται μαζί με τα λοιπά εισοδήματά τους ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κατά περίπτωση, ήτοι τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς και τα νομικά πρόσωπα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% και όλα τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που τηρούν απλογραφικά βιβλία, θα φορολογηθούν με την ως άνω περιγραφόμενη κλίμακα των φυσικών προσώπων (βλ. περίπτωση 1).

3. Εφαρμογή Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (εφεξής «Σ.Α.Δ.Φ.»)(ΠΟΛ.1042/2015 παρ.16)

Στην περίπτωση που δικαιούχος του εισοδήματος είναι αλλοδαπό φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, είναι κάτοικος κράτους με το οποίο υπάρχει Σ.Α.Δ.Φ., θα έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα από τη διμερή σύμβαση, λόγω αυξημένης τυπικής ισχύος. Στην περίπτωση αυτή, όπου ενεργείται παρακράτηση φόρου (βλ. περίπτωση 1), με την υποβολή της δήλωσης για την απόδοση του παρακρατούμενου φόρου,  ο υπόχρεος σε παρακράτηση, δηλαδή το ημεδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο που καταβάλλει το εισόδημα από δικαιώματα, θα συνυποβάλλει με την προαναφερόμενη δήλωση το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας του αλλοδαπού δικαιούχου του εισοδήματος.

Τα ως άνω εφαρμόζονται ανάλογα και όταν από τις διατάξεις της οικείας Σ.Α.Δ.Φ. προβλέπεται μηδενικός συντελεστής παρακράτησης, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί μηδενική δήλωση.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν ενεργείται παρακράτηση φόρου βάσει της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας (όπως για παράδειγμα στα εισοδήματα από δικαιώματα που εισπράττει ημεδαπό νομικό πρόσωπο), δεν απαιτείται η υποβολή μηδενικής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου.

 

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/01/2016

error: Content is protected !!