a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης για ημεδαπό φυσικό πρόσωπο με μισθωτή δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Εργατικό δίκαιο  > Υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης για ημεδαπό φυσικό πρόσωπο με μισθωτή δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης για ημεδαπό φυσικό πρόσωπο με μισθωτή δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Ελλάδα, σχεδόν το σύνολο ων ασφαλιστικών Ταμείων έχουν υπαχθεί από την 01η.01.2016, αναδρομικά, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (εφεξής «Ε.Φ.Κ.Α.»).

Σύμφωνα με τον Ν.4387/2016, όπως ισχύει, και τη σχετική Εγκύκλιο 27/2017 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «περί Παράλληλης Ασφάλισης», συνάγεται ότι απαιτείται η καταβολή εισφορών υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α. για μισθωτή εργασία που υπάγεται στην ασφάλιση ενός ασφαλιστικού φορέα, ο οποίος εντάσσεται στον Ε.Φ.Κ.Α.

Εν προκειμένω, πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που παρέχει μισθωτή εργασία στην Ελλάδα, ήτοι σε έδαφος κράτους μέλους διαφορετικό από το κράτος μέλος (Ηνωμένο Βασίλειο), όπου έχει την έδρα του ο εργοδότης. Ως εκ τούτου, εφαρμοστέες είναι οι διατάξεις του υπ΄ αρ. 883/29.04.2004 Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τον «συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας», όπως ισχύει, σύμφωνα με τον οποίο για να εξασφαλισθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ίση μεταχείριση για όλα τα πρόσωπα που εργάζονται στο έδαφος ενός κράτους μέλους, είναι σκόπιμο να προσδιορίζεται, κατά γενικό κανόνα, ως εφαρμοστέα νομοθεσία, η νομοθεσία του κράτους μέλους στο έδαφος του οποίου ο ενδιαφερόμενος ασκεί τη μισθωτή ή μη δραστηριότητά του. Εκ των ανωτέρω, συνάγεται ότι στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος, απασχολούμενος με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας από Εταιρεία που έχει την έδρα της σε χώρα εκτός Ελλάδος, αλλά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να παράσχει την εργασία του στην Ελλάδα, υπάγεται στην κοινωνική ασφάλισης της χώρας όπου πράγματι ασκεί τη μισθωτική του δραστηριότητα, ήτοι εν προκειμένω στην Ελλάδα.

Για να απογραφεί ο μη Έλληνας εργοδότης, που δεν φέρει ελληνικό Α.Φ.Μ., στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (Ε.Φ.Κ.Α.) και να καταβάλλονται οι προβλεπόμενες εισφορές, θα πρέπει να υποβληθούν στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (Ε.Φ.Κ.Α.) του τόπου κατοικίας του εργαζομένου (αφού η αλλοδαπή επιχείρηση δεν θα έχει έδρα στην Ελλάδα) τα πλήρη στοιχεία της αλλοδαπής εργοδότριας εταιρείας, καθώς και τα στοιχεία του εργαζόμενου.

Ο εργαζόμενος, ελλείψει ελληνικού Α.Φ.Μ. της αλλοδαπής εργοδότριας, θα είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (Ε.Φ.Κ.Α.), αφού σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.1 και 2 του υπ’ αριθ.987/2009 εφαρμοστικού κανονισμού του Ι.Κ.Α.:

«1. Ο εργοδότης του οποίου η έδρα ή ο τόπος δραστηριοτήτων βρίσκεται εκτός του αρμόδιου κράτους μέλους, υποχρεούται να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται στους εργαζομένους του, και ιδίως την υποχρέωση καταβολής των εισφορών που προβλέπονται από την εν λόγω νομοθεσία, ως εάν να είχε την έδρα ή τον τόπο δραστηριοτήτων του στο αρμόδιο κράτος μέλος.

2. Ο εργοδότης που δεν έχει τόπο δραστηριοτήτων στο κράτος μέλος η νομοθεσία του οποίου είναι εφαρμοστέα, αφενός, και ο μισθωτός εργαζόμενος, αφετέρου, μπορούν να συμφωνούν ότι ο τελευταίος θα εκπληρώνει, για λογαριασμό του εργοδότη, τις υποχρεώσεις του εργοδότη όσον αφορά την καταβολή των εισφορών, με την επιφύλαξη των υφιστάμενων υποχρεώσεων του εργοδότη. Ο εργοδότης υποχρεούται να διαβιβάζει ειδοποίηση για αυτή τη συμφωνία στον αρμόδιο φορέα αυτού του κράτους μέλους».

Ωστόσο, προκειμένου το φυσικό πρόσωπο, να μην υπαχθεί ασφαλιστικά στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα , ως ανωτέρω, μπορεί να τύχει εφαρμογής του άρθρου 13 του ως άνω υπ’ αριθ. 883/29.04.2004 Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο:

«Το πρόσωπο που ασκεί κανονικά μισθωτή δραστηριότητα σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη υπάγεται:
α) στη νομοθεσία του κράτους μέλους κατοικίας εφόσον ασκεί ουσιώδες μέρος της δραστηριότητας στο εν λόγω κράτος μέλος· ή
β) εφόσον δεν ασκεί ουσιώδες μέρος της δραστηριότητας στο κράτος μέλος κατοικίας:
i) στη νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο ευρίσκεται η έδρα ή ο τόπος δραστηριοτήτων της επιχείρησης ή του εργοδότη, εάν απασχολείται από μία επιχείρηση ή έναν εργοδότη· ή……».

Επομένως, δυνάμει των ανωτέρω, για να υπαχθεί ο εργαζόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να μην ασκεί το ουσιώδες μέρος της μισθωτής δραστηριότητάς του στην Ελλάδα, αλλά στον τόπο που βρίσκεται στην έδρα του εργοδότη.

error: Content is protected !!