a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Προαιρετική ασφάλιση σε περίπτωση διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Εργατικό δίκαιο  > Προαιρετική ασφάλιση σε περίπτωση διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Προαιρετική ασφάλιση σε περίπτωση διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Το φυσικό πρόσωπο, παρά τη διακοπή της επαγγελματικής του δραστηριότητας στην Ελλάδα, δύναται να διατηρήσει την εγγραφή του στον Ε.Φ.Κ.Α. ως προαιρετικά ασφαλισμένος.
Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν.4387/2016, την υπ’ αριθ. Φ. 80000/οικ.21628/936 ΦΕΚ Β 1721 2017 Υπουργική Απόφαση και την Εγκύκλιο 3/2018 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ισχύουν τα κάτωθι σχετικά με την προαιρετική συνέχιση ασφάλισης:

-Δικαίωμα υπαγωγής στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης έχουν οι ασφαλισμένοι φορέων, κλάδων και λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., δηλαδή των υπαγόμενων στην ασφάλιση των πρώην φορέων ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

-Η προαιρετική ασφάλιση πραγματοποιείται ή για κύρια σύνταξη ή/και επικουρική ή/και για ασθένεια σε είδος και σε χρήμα.

-Η προαιρετική συνέχισης της ασφάλισης έχει ο ασφαλισμένος, εφόσον συγκεντρώνει αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Έχει πραγματοποιήσει στην υποχρεωτική ασφάλιση τουλάχιστον πέντε (5) έτη ή 1.500 ημέρες, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα (1) έτος ή 300 ημέρες εντός της τελευταίας πριν την υποβολή της αίτησης πενταετίας και υποβάλλει τη σχετική αίτηση του μέσα σε προθεσμία δώδεκα (12) μηνών από την τελευταία ασφάλισή του σε φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό κύριας ασφάλισης, ή έχει πραγματοποιήσει οποτεδήποτε στην υποχρεωτική ασφάλιση δέκα (10) έτη ή 3.000 ημέρες ασφάλισης, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της αίτησης για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης.

β) έχει διακόψει ή διακόπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο (π.χ. παραίτηση, λύση σύμβασης, διαγραφή από τη Δ.Ο.Υ., διαγραφή από τον οικείο επαγγελματικό σύλλογο κ.λπ) την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ε.Φ.Κ.Α.,

γ) κατά την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμένος δεν είναι ανάπηρος κατά την έννοια του άρθρου 28 παρ.5 στοιχείου β’ του Ν. 1846/1951,

δ) ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι να μην έχουν οφειλή από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα ή, σε περίπτωση οφειλής, να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, της οποίας οι όροι τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης

  • Ο χρόνος της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης αρχίζει από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης στην αρμόδια Υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. και διαρκεί για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα.
  • Η μηνιαία εισφορά υπολογίζεται επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών ή/και των εισοδημάτων, κατά περίπτωση, επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης.
  • Στις περιπτώσεις που κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο δεν υπήρχε εισόδημα ή δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης, λαμβάνεται υπόψη ως μηνιαία βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό μισθωτού κάτω των 25 ετών, όπως ισχύει, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08€.
error: Content is protected !!