Δικονομικό θέμα – παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής
Δικονομικό θέμα – παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής
Από τις διατάξεις των άρθρων 294 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπεται ότι ο ενάγων μπορεί να παραιτηθεί από το δικόγραφο της αγωγής αλλά και από το δικαίωμα που ασκήθηκε με την αγωγή.
Παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής
Σύμφωνα με το άρθρο 294 ΚΠολΔ «ο ενάγων μπορεί να παραιτηθεί από το δικόγραφο της αγωγής χωρίς τη συναίνεση του εναγόμενου πριν αυτός προχωρήσει στην προφορική συζήτηση της ουσίας της υπόθεσης. Η παραίτηση που γίνεται αργότερα είναι απαράδεκτη, εφόσον ο εναγόμενος προβάλλει αντίρρηση και πιθανολογεί ότι έχει έννομο συμφέρον η δίκη να περατωθεί με έκδοση οριστικής απόφασης».
Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας άσκησής της. Ο ενάγων μπορεί να παραιτηθεί από το δικόγραφο ελεύθερα. Περιορισμός υπάρχει μόνο στην περίπτωση που θίγονται δικαιώματα τρίτων, τα οποία δημιουργήθηκαν από τις συνέπειες κατάθεσης τις αγωγής, όταν απαιτείται και η σύμπραξη και αυτών.
Για την παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής αρκεί γενική πληρεξουσιότητα. Η παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής έχει ως αποτέλεσμα ότι η αγωγή θεωρείται πως δεν ασκήθηκε. Αν ο ενάγων απλώς περιορίσει το αίτημα της αγωγής, τότε θεωρείται ότι έγινε μερική παραίτηση από το δικόγραφο.
Παραίτηση από το δικαίωμα που ασκήθηκε με την αγωγή
Σύμφωνα με το άρθρο 296 ΚΠΟλΔ «ο ενάγων μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμα που ασκήθηκε με την αγωγή, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του ουσιαστικού δικαίου, χωρίς συναίνεση του εναγόμενου. Η παραίτηση είναι απαράδεκτη, εφόσον ο εναγόμενος προβάλλει αντιρρήσεις και πιθανολογεί ότι έχει έννομο συμφέρον η δίκη να περατωθεί με έκδοση οριστικής απόφασης».
Η παραίτηση από το δικαίωμα χωρεί οποτεδήποτε, υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται εκκρεμοδικία, δηλαδή ακόμη και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το αποφαίνεται για την κατάργηση της δίκης από τη διαδικασία του πρώτου βαθμού. Η παραίτηση από το δικαίωμα της αγωγής γίνεται κατ’ αρχήν μόνο με δικηγόρο, ο οποίος πρέπει να έχει την ειδική πληρεξουσιότητα προς τούτου (α.98 ΚΠΟλΔ) και δεν αρκεί η γενική πληρεξουσιότητα του α. 97 ΚΠολΔ.
Η παραίτηση από το δικαίωμα επιφέρει κατάργηση της δίκης χωρίς την έκδοση απόφασης. Η άσκηση νέας αγωγής μεταξύ των ιδίων διαδίκων, για το ίδιο δικαίωμα και με την ίδια αποκλείεται και αν ασκηθεί απορρίπτεται ως αβάσιμη.
Τρόπος παραίτησης από το δικόγραφο ή το δικαίωμα
Σύμφωνα με το άρθρο 297 ΚΠολΔ η παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής ή από το δικαίωμα που ασκήθηκε με την αγωγή γίνεται α) με δήλωση παραίτησης ενώπιον του δικαστηρίου, η οποία δήλωση καταχωρείται στα πρακτικά (και την επίδειξη του ειδικού πληρεξουσίου που απαιτείται στην περίπτωση παραίτησης από το δικαίωμα) ή β) με δήλωση παραίτησης που κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου ενώπιον της οποίας ασκήθηκε η αγωγή (μαζί με την οποία προσκομίζεται και το ειδικό πληρεξούσιο που απαιτείται στην περίπτωση παραίτησης από το δικαίωμα). Μετά την κατάθεση της στην γραμματεία, η δήλωση παραίτησης από το δικόγραφο της αγωγής ή από το δικαίωμα που ασκήθηκε με την αγωγή πρέπει να επιδοθεί στον αντίδικο.