Άσκηση αιτήσεως αναιρέσεως κατά απορριπτικής αποφάσεως διοικητικού εφετείου
Κατά απορριπτικής αποφάσεως διοικητικού εφετείου μπορεί να ασκηθεί από τον φορολογούμενο αίτηση αναιρέσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών, που αρχίζει από την κοινοποίηση της καθαρογραμμένης απόφασης. Η κοινοποίηση της απόφασης μπορεί να γίνει από κάθε διάδικο, δηλαδή και από τον φορολογούμενο προς το Δημόσιο, οπότε σε αυτή την περίπτωση η προθεσμία θα «τρέχει» και κατά του φορολογούμενου από την επομένη της γενόμενης επίδοσης.
Η αίτηση αναιρέσεως κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, η οποία συντάσσει στο πρωτότυπο του δικογράφου σχετική πράξη κατάθεσης και στη συνέχεια διαβιβάζει σε δέκα ημέρες το πολύ στο Συμβούλιο της Επικρατείας το δικόγραφο με το φάκελο της υπόθεσης. Στο ΣτΕ ο προσδιορισμός της συζήτησης της αιτήσεως μπορεί να πάρει μέχρι και δύο χρόνια από τη κατάθεση, λόγω φόρτου εργασίας. Σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεως για τον κατά προτίμηση προσδιορισμό της υπόθεσης, η αποδοχή της οποίας έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου του σχετικού Τμήματος ΣτΕ στο οποίο έχει διαβιβασθεί η αίτηση αναιρέσεως. Για την άσκηση της αιτήσεως αναιρέσεως απαιτείται παράβολο ποσού 250,00 ευρώ, που πρέπει να καταβληθεί επί ποινή απαραδέκτου εντός ενός μηνός από την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου της δίκης.
Μετά την άσκηση της αιτήσεως αναιρέσεως, κοινοποιείται με επιμέλεια της γραμματείας του οικείου δικαστικού σχηματισμού του ΣτΕ, στον οποίο έχει «χρεωθεί» η υπόθεση, εξήντα τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο, πράξη του Προέδρου μαζί με ένα επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης στον αναιρεσείοντα. Ο αναιρεσείων έχει την υποχρέωση να κοινοποιήσει αντίγραφα της πράξης του Προέδρου και της αίτησης αναιρέσεως στον αναιρεσίβλητο είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο. Σημειώνεται ότι η άσκηση της αιτήσεως αναιρέσεως δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, δηλαδή η απόφαση του Εφετείου εκτελείται.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/9/2013