a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Πρόσφατες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη μείωση του εργοδοτικού κόστους

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Εργατικό δίκαιο  > Πρόσφατες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη μείωση του εργοδοτικού κόστους

Πρόσφατες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη μείωση του εργοδοτικού κόστους

Πρόσφατες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη μείωση του εργοδοτικού κόστους

Απασχόληση δοκιμαστικής περιόδου εργαζόμενου

Η απασχόληση εργαζόμενου στον εργοδότη με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου θεωρείται δοκιμαστική περίοδος για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες από την ημέρα ισχύος της σύμβασης και ο εργοδότης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά από τα μέρη (α. 17 παρ. 5 ν. 3899/2010).

Εκ περιτροπής εργασία

Ο εργοδότης μπορεί να συμφωνήσει ατομικά με κάθε εργαζόμενο ή με το σύνολο των εργαζομένων την εκ περιτροπής εργασία. Εκ περιτροπής εργασία είναι η απασχόληση του εργαζόμενου στην επιχείρηση λιγότερες ημέρες από τις εργάσιμες ημέρες της επιχείρησης αλλά κατά πλήρες ωράριο, π.χ. όταν ο εργαζόμενος απασχολείται 3 ημέρες την εβδομάδα.

Ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει μονομερώς το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης στους εργαζόμενους για χρονικό διάστημα μέχρι 9 μήνες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος (α. 2 παρ. 3 του ν. 3846/2010 όπως αντικαταστάθηκε με το α. 17 παρ. 3 του ν. 3899/2010). Για την επιβολή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας από τον εργοδότη στους εργαζόμενους απαιτείται:

α) να υπάρχει περιορισμός των δραστηριοτήτων της εταιρείας, την οποία οφείλει να αποδείξει ο εργοδότης,

β) να έχει προηγηθεί ενημέρωση των εργαζομένων, η οποία γίνεται με ανακοίνωση σε εμφανές σημείο της επιχείρησης και προσιτό από όλους τους εργαζόμενους (στην ανακοίνωση πρέπει να γίνεται αναφορά στον περιορισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας, την ανάγκη επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας, τα χρονικά όρια αυτής) και

γ) να έχει προηγηθεί διαβούλευση του εργοδότη με τους εργαζόμενους (ο χρόνος και ο τόπος της διαβούλευσης ορίζεται από τον εργοδότη αλλά θα πρέπει το χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσης και της διαβούλευσης να επαρκεί για την προετοιμασία των εργαζομένων). Η διαβούλευση δεν απαιτείται να καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία.

Νόμος 4046/2012 και πράξη 6/28.2.2012 Υπουργικού Συμβουλίου

·         Μείωση των κατώτατων ορίων αποδοχών των εργαζομένων της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Μείωση των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), κατά ποσοστό 22% για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Έτσι με τις νέες ρυθμίσεις ο κατώτερος μισθός του ανειδίκευτου υπαλλήλου ορίσθηκε στο ποσό των 586,08 ευρώ και του εργάτη στο ποσό των 26,18 ευρώ ημερησίως.

Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που αμείβονται με βάση την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αποτελεί δικαίωμα του εργοδότη που ασκείται μονομερώς και δεν απαιτείται τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου.

·         Ισχύς Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μείωση αποδοχών εργαζομένων / κατάργηση επιδομάτων

1) Όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν συναφθεί μέχρι και την 27η.10.2011 και εξακολουθούν και βρίσκονται σήμερα σε ισχύ δεσμεύουν όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τους έως τη λήξη ή την καταγγελία τους.

2) Όσον αφορά τους παλαιούς εργαζόμενους σε μία επιχείρηση που αμείβονται με βάση ΣΣΕ, η οποία είχε κηρυχθεί υποχρεωτική μεν αλλά έληξε ή καταγγέλθηκε έως την 13.8.2011 (και έχει παρέλθει η 6μηνη μετενέργεια της έως και την 14.2.2012) και εφόσον οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αμείβονται και σήμερα με βάση τη ΣΣΕ, οι όροι της εξακολουθούν να ισχύουν πλέον ως ενοχικοί όροι της ατομικής σύμβασης εργασίας κάθε εργαζόμενου. Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να προβεί μονομερώς στην κατάργηση των επιδομάτων ή τη μείωση των αποδοχών του εργαζόμενου παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας με κάθε εργαζόμενο και την υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης εργασίας.

3) Όσον αφορά τους παλαιούς εργαζόμενους που αμείβονται βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έχει κηρυχθεί υποχρεωτική (και ίσχυε και μετά την 14.2.2012 ή εξακολουθεί να ισχύει), μετά τη λήξη ή την καταγγελία της ΣΣΕ και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα ΣΣΕ (εντός της 3μηνης μετενέργειας) ή δεν έχει τροποποιηθεί η ατομική σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου, εξακολουθούν να ισχύουν ως περιεχόμενο πλέον της ατομικής σύμβασης εργασίας κάθε εργαζόμενου (όχι δηλαδή άμεσα και αναγκαστικά με ισχύ νόμου), μόνο εκείνοι οι κανονιστικοί όροι που αφορούν α) το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο (της ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε) και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνου εργασίας που διατηρούνται, εφόσον προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν. Για την κατάργηση των επιδομάτων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αλλά γίνεται μονομερώς από τον εργοδότη. Οι κανονιστικοί όροι που διατηρούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω παραμένουν σε ισχύ έως ότου αντικατασταθούν από τους όρους νέας ΣΣΕ ή έως τη σύναψη νέας/τροποποιημένης ατομικής σύμβασης εργασίας για μείωση των αποδοχών του εργαζόμενου έως και τα όρια της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. (με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, ο οποίος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και να εμμείνει στους όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας του).

4) Αν οι αποδοχές του εργαζόμενου, οι οποίες προβλέπονται από την ατομική σύμβαση εργασίας του, είναι ανώτερες από αυτές που προβλέπονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), δυνάμει της οποίας αμείβεται, και η οποία εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, ο εργοδότης μπορεί να έρθει σε συμφωνία με τον εργαζόμενο περί τροποποίησης της ατομικής σύμβασης εργασίας του και μείωσης του μισθού του ως τα κατώτερα όρια της ΣΣΕ.

5) Όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι αμείβονται βάση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εκτός αν υπάρχει ακόμα σε ισχύ υποχρεωτική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή και τα δύο μέρη (εργοδότης και εργαζόμενος) είναι μέλη των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη σύναψη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αν ο εργοδότης ή ο νεοπροσλαμβανόμενος δεν είναι μέλος της εργοδοτικής ή της συνδικαλιστικής οργάνωσης αντιστοίχως, που συμμετείχαν στη σύναψη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι όροι αμοιβής καθορίζονται ελεύθερα μεταξύ των μερών με κατώτερο όριο αυτό που προβλέπεται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Αναστολή προσαύξησης κατώτατου μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας

Αναστέλλεται η προσαύξηση του καθορισμένου νομίμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, η οποία συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012 έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% (Ν. 4093/2012).

Επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Ο εργοδότης μπορεί να συνάψει με τους εργαζόμενους την λεγόμενη «επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση». Για την υπογραφή τέτοιας σύμβασης, οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπροσωπούνται, κατά σειρά προτεραιότητας, από συνδικαλιστικές οργανώσεις ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, από ένωση προσώπων (η οποία συνίσταται τουλάχιστον από τα 3/5 των εργαζομένων στην επιχείρηση ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό που απασχολούνται σε αυτή αλλά και ανεξάρτητα από τη θέση, την κατηγορία ή την ειδικότητα τους) ή, τέλος, από τις ισχύουσες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις.

Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις δεσμεύουν όλους τους εργαζόμενους, υπερισχύουν σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχουν όρους δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (α. 3 παρ. 5 ν. 1876/1990 όπως αντικαταστάθηκε με α. 37 παρ. 1 ν. 4024/2011).

Αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών Υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου που ισχύει μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου (Ν. 4093/2012)

1. Εργοδότης που καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου χωρίς έγγραφη προηγούμενη προειδοποίηση υποχρεούται να του καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση, σύμφωνα με τα κατωτέρω:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Χρόνος υπηρεσίας στον Ποσό αποζημίωσης

ίδιο εργοδότη

1 έτος συμπληρωμένο έως 4 έτη : 2 μηνών

4 έτη συμπληρωμένα έως 6 έτη : 3 μηνών

6 έτη συμπληρωμένα έως 8 έτη : 4 μηνών

8 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη : 5 μηνών

10 έτη συμπληρωμένα : 6 μηνών

11 έτη συμπληρωμένα : 7 μηνών

12 έτη συμπληρωμένα : 8 μηνών

13 έτη συμπληρωμένα : 9 μηνών

14 έτη συμπληρωμένα : 10 μηνών

15 έτη συμπληρωμένα : 11 μηνών

16 έτη συμπληρωμένα και άνω : 12 μηνών

Για τον υπολογισμό της νόμιμης αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

2. Από τη δημοσίευση του νέου νόμου, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού υπαλλήλου διάρκειας πέραν των 12 μηνών γίνεται με έγγραφη προειδοποίηση προς τον εργαζόμενο και ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον εργαζόμενο το ήμισυ της προβλεπόμενης από το νόμο αποζημίωσης.

α) Για υπαλλήλους που απασχολούνται από δώδεκα (12) «συμπληρωμένους» μήνες έως δύο (2) έτη, απαιτείται προειδοποίηση ενός (1) μηνός πριν την απόλυση.

β) Για υπαλλήλους που απασχολούνται από δύο (2) έτη συμπληρωμένα έως πέντε (5) έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση.

γ) Για υπαλλήλους που απασχολούνται από πέντε (5) έτη συμπληρωμένα έως δέκα (10) έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση.

δ) Για υπαλλήλους που απασχολούνται από δέκα (10) έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση.

3. Μόνο για τους υπαλλήλους που απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη και έχουν συμπληρώσει ήδη 17 χρόνια προϋπηρεσίας την 12.11.2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012), προβλέπεται και επιπλέον αποζημίωση απόλυσης, σύμφωνα με τα κατωτέρω:

– Για 17 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 1 μηνός αποζημίωση

– Για 18 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 2 μηνών αποζημίωση

– Για 19 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 3 μηνών αποζημίωση

– Για 20 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 4 μηνών αποζημίωση

– Για 21 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 5 μηνών αποζημίωση

– Για 22 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 6 μηνών αποζημίωση

– Για 23 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 7 μηνών αποζημίωση

– Για 24 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 8 μηνών αποζημίωση

– Για 25 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 9 μηνών αποζημίωση

– Για 26 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 10 μηνών αποζημίωση

– Για 27 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα : 11 μηνών αποζημίωση

– Για 28 έτη προϋπηρεσίας και άνω : 12 μηνών αποζημίωση

Για την καταβολή της επιπλέον αποζημίωσης στους εργαζόμενους που απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη πάνω από 17 έτη συμπληρωμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ανωτέρω πίνακα, υπάρχει το πλαφόν των 2.000,00 €. Έτσι εργαζόμενος που απασχολείται στην επιχείρηση 17 έτη συμπληρωμένα δικαιούται και θα λάβει αποζημίωση 12 μισθούς + 1 μισθό έως το ποσό των 2.000,00 € (αν και εφ’ όσον οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές του είναι μεγαλύτερες του ποσού αυτού).

Τρόπος καταβολής αποζημίωσης

Ο εργοδότης, ο οποίος καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου, υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση του μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο (2) μηνών όταν η αποζημίωση υπερβαίνει τις αποδοχές των 2 μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο (2) μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο (ν. 3863/2010).

Κατάργηση επιδόματος γάμου

Από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/12.11.2012 οι εργοδότες δεν έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν επίδομα γάμου στους εργαζόμενους, εκτός αν δεσμεύονται από συλλογικής, κλαδική, ομοιεπαγγελματική ή επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που προβλέπει τη χορήγησή του.

Αλλαγή προθεσμίας γνωστοποίησης αλλαγών στην αρμόδια υπηρεσία ΣΕΠΕ

Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση στο ωράριο και οργάνωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών.

error: Content is protected !!