Διαζύγιο – Μετοίκηση ανηλίκου στο εξωτερικό με γονέα που του έχει ανατεθεί η επιμέλεια
Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1518 ΑΚ η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του. Από τη διάταξη αυτή συνάγεται ότι ο γονέας στον οποίον έχει ανατεθεί, έστω και προσωρινά, η επιμέλεια του προσώπου του ανήλικου τέκνου, έχει δικαίωμα καθορισμού του τόπου διαμονής του, στα πλαίσια δε αυτού του δικαιώματος μπορεί να απομακρύνει το τέκνο από την Ελλάδα και να το εγκαταστήσει σε άλλη χώρα της επιλογής του.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1520 ΑΚ ο γονέας, με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό.
Από την ως άνω διάταξη και σε περίπτωση απομάκρυνσης του ανηλίκου από την Ελλάδα από τον γονέα στον οποίον έχει ανατεθεί η επιμέλεια, συνάγεται ότι ο άλλος γονέας έχει δικαίωμα στο πλαίσιο άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας με το τέκνο, να το μεταφέρει στην Ελλάδα (όπου και ο τόπος της δικής του διαμονής) για ορισμένο χρονικό διάστημα, η διάρκεια του οποίου θα ορισθεί από το Δικαστήριο.
Επιπλέον, η μεταφορά του τέκνου από τον γονέα που έχει την επιμέλειά του στο εξωτερικό μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα του άλλου γονέα να ζητήσει την αφαίρεση της επιμέλειας και την ανάθεσή της σε αυτόν στο πλαίσιο του συμφέροντος του τέκνου (1511 ΑΚ).
Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο της σωστής άσκησης της επιμέλειας (επιλογή τόπου διαμονής) είναι το συμφέρον του τέκνου και ο τόπος αυτός θα πρέπει να είναι κατάλληλος για την ομαλή ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του ανηλίκου.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι είναι δυνατή η εγκατάσταση του ανηλίκου από τον γονέα στον οποίον έχει ανατεθεί η επιμέλεια στο εξωτερικό. Ο άλλος γονέας δεν μπορεί να ζητήσει να απαγορευθεί η απομάκρυνση του ανηλίκου από την Ελλάδα, αλλά δικαιούται: α) να ζητήσει από το Δικαστήριο το τέκνο να μεταφέρεται στην Ελλάδα για ορισμένο χρονικό διάστημα ή και
β) να ζητήσει να ανατεθεί σε αυτόν η επιμέλεια και αυτό θα γίνει, μόνο εφόσον κριθεί, μεταξύ και άλλων περιστάσεων, ότι το συμφέρον του τέκνου είναι η παραμονή του στην Ελλάδα και η επιλογή του εξωτερικού ως τόπου διαμονής στοιχειοθετεί κακή άσκηση της επιμέλειας.