a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

H ιθαγένεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) στις ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες – Η ευθύνη των διοικούντων Α.Ε.

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Εταιρικό Δίκαιο  > H ιθαγένεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) στις ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες – Η ευθύνη των διοικούντων Α.Ε.

H ιθαγένεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) στις ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες – Η ευθύνη των διοικούντων Α.Ε.

H ιθαγένεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) στις ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες και η επίπτωση στη φορολογική μεταχείριση ή στην εταιρική διακυβέρνηση – Η ευθύνη των διοικούντων Α.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των ημεδαπών Ανωνύμων Εταιρειών αποτελείται τουλάχιστον από τρία (3) μέλη, τα οποία μπορεί να έχουν είτε ελληνική είτε ξένη ιθαγένεια. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι όσοι έχουν διοριστεί ως νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας, θα πρέπει να έχουν νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα. Τα ως άνω δεν έχουν καμία επίπτωση στη φορολογική μεταχείριση ή στην εταιρική διακυβέρνηση.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 22A του Ν. 2190/1920 (άρθρο 102 του Ν. 4548/2018 σε ισχύ από 01.01.2019), κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ευθύνεται έναντι της εταιρείας κατά την διοίκηση των εταιρικών υποθέσεων για κάθε δικό του πταίσμα. Ενδεικτικά, ευθύνεται εάν ο ισολογισμός περιέχει παραλείψεις ή ψευδείς δηλώσεις, που αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση της εταιρείας.

Η ως άνω ευθύνη δεν υφίσταται, εάν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου αποδείξει ότι κατέβαλε την επιμέλεια του συνετού επιχειρηματία. Η επιμέλεια αυτή κρίνεται με βάση και την ιδιότητα του κάθε μέλους και τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Η ευθύνη αυτή δεν υφίσταται προκειμένου για πράξεις ή παραλείψεις που στηρίζονται σε σύννομη απόφαση της γενικής συνέλευσης ή που αφορούν εύλογη επιχειρηματική απόφαση η οποία ελήφθη με καλή πίστη, με βάση επαρκείς πληροφορίες και αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση του εταιρικού συμφέροντος.

Τέλος, αναφορικά με την ευθύνη για χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές), υπάρχουν διάφορες διατάξεις νόμων σύμφωνα με τις οποίες οι διοικούντες δύνανται να ευθύνονται όχι μόνο με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη της εταιρείας, αλλά και ποινικά, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος των οφειλών της εταιρείας.

error: Content is protected !!