a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Φορολογική μεταχείριση κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Αστικό Δίκαιο  > Κληρονομικό Δίκαιο  > Φορολογική μεταχείριση κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής

Φορολογική μεταχείριση κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής

Ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός στο ελληνικό δίκαιο διέπεται από τις διατάξεις του Ν.5638/1932, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Βασικό στοιχείο του κοινού τραπεζικού λογαριασμού είναι ότι έχει πλείονες δικαιούχους, ο καθένας από τους οποίους μπορεί να κάνει εν όλω ή εν μέρει χρήση του λογαριασμού, χωρίς τη σύμπραξη των υπολοίπων συνδικαιούχων.

Η εσωτερική σχέση που συνδέει τους συνδικαιούχους μπορεί να είναι επαχθής (εταιρία, δάνειο) ή χαριστική (δωρεά/γονική παροχή). Θα πρέπει, ωστόσο, να γίνει σαφές ότι η απλή είσοδος ενός δικαιούχου σε έναν τραπεζικό λογαριασμό δεν συνιστά από μόνη της φορολογητέα πράξη. Αντίθετα, φορολογητέα πράξη μπορεί να προκύψει εάν, στη συνέχεια, κάποιος συνδικαιούχος χρησιμοποιήσει τα χρήματα του κοινού λογαριασμού (π.χ. τα μεταφέρει σε ατομικό του λογαριασμό), και δεν είναι σε θέση να αποδείξει σε τυχόν φορολογικό έλεγχο ότι τα μεταφερόμενα ποσά προέρχονται από τα δικά του εισοδήματα.

Ωστόσο, οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ένα σημαντικό φορολογικό πλεονέκτημα. Σύμφωνα με τον Κώδικα, η χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα στο όνομα δύο ή περισσοτέρων δικαιούχων από κοινού, καθώς και οι κοινοί λογαριασμοί λοιπών χρηματοπιστωτικών προϊόντων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από την κατοικία των συνδικαιούχων, μετά τον θάνατο οποιουδήποτε εξ αυτών για όλους τους επιζώντες συνδικαιούχους, στους οποίους περιέρχεται αυτοδίκαια, και μέχρι τον τελευταίο από αυτούς απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς. Μόνη προϋπόθεση για την απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς που θα όφειλε κανονικά ο συνδικαιούχος είναι να έχει τεθεί ρητά στην τραπεζική σύμβαση ο πρόσθετος όρος ότι με το θάνατο οποιουδήποτε δικαιούχου η κατάθεση και ο λογαριασμός αυτής περιέρχεται αυτοδίκαια στους λοιπούς επιζώντες μέχρι τον τελευταίο από αυτούς.

Η απαλλαγή αυτή δεν ισχύει για χρηματικές καταθέσεις και λογαριασμούς που τηρούνται σε μη συνεργάσιμα στον φορολογικό τομέα κράτη και σε κράτη που δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα ή δεν έχουν υπογράψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα την Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών που έχει κυρωθεί με τον ν.4428/2016.

Σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς με απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής φόρου δυνάμει του άρθρου 25 του Κώδικα.

 

 

 

 

Οι πληροφορίες είναι ακριβείς με βάση τα δεδομένα που είναι γνωστά στο συντάκτη κατά το χρόνο συγγραφής του άρθρου. Δεν έχουμε υποχρέωση να επικαιροποιούμε τα αναρτημένα άρθρα. Η δικηγορική μας εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου που δεν είναι εντολέας μας και δεν έχει υπογράψει τους όρους συνεργασίας μας.

error: Content is protected !!