a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Τρόπος καταβολής αποζημίωσης απολυόμενου

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Εργατικό δίκαιο  > Τρόπος καταβολής αποζημίωσης απολυόμενου

Τρόπος καταβολής αποζημίωσης απολυόμενου

Τρόπος καταβολής αποζημίωσης απολυόμενου

 -Πως γίνεται η καταβολή της αποζημίωσης απολυόμενου? Μπορούμε με μετρητά / τραπεζική επιταγή ή υποχρεωτικά κατάθεση σε τράπεζα?

H καταβολή της αποζημίωσης σε μετρητά δεν είναι νομοθετικά θεσπισμένη υποχρέωση.Συνεπώς, η καταβολή δύναται να γίνει και με άλλο τρόπο (π.χ. με επιταγή), αρκεί να διασφαλίζεται αυτό που προβλέπει ο νόμος, ότι, δηλαδή, με την καταγγελία της σύμβασης εργασίας ένα συγκεκριμένο ποσό την ίδια ημέρα θα πρέπει να αποδίδεται στον μισθωτό (είτε ολόκληρο, είτε τουλάχιστον το ποσό που αντιστοιχεί σε αποδοχές 2 μηνών, αναλόγως του τελικού ποσού αποζημίωσης).
Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 23 περ. ιδ΄ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εφεξής «Κ.Φ.Ε.» – Ν.4172/2013), «οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών», δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Εάν, λοιπόν, η εταιρεία θέλει να εκπέσει το ποσό της αποζημίωσης, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση του ποσού αυτού δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, ναι μεν αυτό δεν συνεπάγεται ακυρότητα, αλλά η εταιρεία δεν θα μπορέσει να εκπέσει τη δαπάνη αυτή.
Σημειώνεται ότι ως «πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών» νοούνται οι ακόλουθες επιχειρήσεις: 1. πιστωτικά ιδρύματα, 2. ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, 3. γραφεία ταχυδρομικών επιταγών, 4. ιδρύματα πληρωμών,5. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, όταν δεν ενεργούν υπό την ιδιότητά τους ως νομισματικές ή άλλες δημόσιες αρχές,6. το Ελληνικό Δημόσιο ή τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν δεν ενεργούν υπό την ιδιότητά τους ως δημόσιες αρχές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του ν. 3862/2010. -Αν ναι, μπορούμε και στο εξωτερικό?Σύμφωνα με τους περιορισμούς που τίθενται από τα capital controls, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύματα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων αυτών, καθώς και από ιδρύματα πληρωμών άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. που παρέχουν νομίμως μέσω αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα ή μέσω της εταιρείας Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε., υπηρεσίες εμβασμάτων («money remittance») έως του ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο/πληρωτή ανά ημερολογιακό μήνα.
Στην περίπτωση, όμως, της καταβολής της αποζημίωσης από λογαριασμό που τηρείται ήδη στο εξωτερικό σε λογαριασμό του εξωτερικού, καταρχήν δεν υφίστανται εκ των πραγμάτων οι περιορισμοί που τίθενται από τα capital control.

error: Content is protected !!