Eυθύνη Εκκαθαριστή Α.Ε. για οφειλές προς το Δημόσιο
Α. Για οφειλές που γεννώνται μετά την 1.1.2014 ισχύουν τα εξής:
1. Κατά το χρόνο διάλυσης ή συγχώνευσης των νομικών προσώπων, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα οι εκκαθαριστές των νομικών προσώπων ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου, τόκων και προστίμων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες καθώς και του φόρου που παρακρατείται, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσης τους. (άρθρο 50 παρ. 1 ΚΦΔ)
2. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νομικού προσώπου, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα οι εκκαθαριστές, για τους παρακρατούμενους φόρους, το ΦΠΑ και όλους τους επιρριπτόμενους φόρους στις εξής περιπτώσεις:
α) Αν έχει γίνει η παρακράτηση φόρου, ο εκκαθαριστής που είχε την ιδιότητα αυτή από τη λήξη της προθεσμίας απόδοσης του φόρου και μετά.
β) Αν δεν έχει γίνει η παρακράτηση φόρου, ο εκκαθαριστής που είχε την ιδιότητα αυτή κατά το χρόνο που υπήρχε η υποχρέωση παρακράτησης του φόρου.
3. Ο εκκαθαριστής ή προσωρινός διαχειριστής νομικού προσώπου, που έχει τεθεί σε εκκαθάριση ή βρίσκεται κάτω από αναγκαστική διαχείριση, ευθύνονται σε ολόκληρο μαζί με τους υπόχρεους για την πληρωμή των τόκων και προστίμων που οφείλονται σε δικές τους πράξεις ή παραλείψεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ (άρθρο 50 παρ. 5 ΚΦΔ).
Β. Για οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι τις 31.12.2013 ισχύουν αντίστοιχες προβλέψεις του άρθρου 115 του ν. 2238/1994:
1. Οι εκκαθαριστές των ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών ή συνεταιρισμών κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που οφείλεται από αυτά τα νομικά πρόσωπα καθώς και του φόρου που παρακρατείται, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους.
2. Οι εκκαθαριστές ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως για τους παρακρατούμενους φόρους και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νομικού προσώπου που εκπροσωπούν:
α) Αν έχει γίνει η παρακράτηση φόρου, ο εκκαθαριστής είχε την ιδιότητα αυτή από τη λήξη της προθεσμίας απόδοσης του φόρου και μετά.
β) Αν δεν έχει γίνει η παρακράτηση φόρου, ο εκκαθαριστής που είχε την ιδιότητα αυτή κατά το χρόνο που υπήρχε η υποχρέωση παρακράτησης του φόρου.
3. Ειδικά για οφειλές από ΦΠΑ που γεννήθηκαν πριν την 31.12.2013 ισχύει η διάταξη του άρθρου 55 Κώδικα ΦΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο εκκαθαριστής ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο για την καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο εκκαθαριστής ΑΕ, εφόσον αποτελεί όργανο διοίκησης της ΑΕ που αναλαμβάνει τη διαχειριστική εξουσία αυτής μετά την λύση της, τότε αλληλέγγυα ευθύνη για τα φορολογικά χρέη της εταιρία δύναται να υπάρξει κατά τη διάρκεια της θητείας του εκκαθαριστή. Σύμφωνα με τη νομολογία και την με αριθμό 165/2007 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η ευθύνη του εκκαθαριστή δεν είναι αντικειμενική αλλά κρίνεται από τις ενέργειες ή τις παραλείψεις του κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης.