Ανακοπή κατά ταμειακής βεβαίωσης και άλλης πράξεως εκτέλεσης
Σύμφωνα με το άρθρο 217 παρ.1 ΚΔΔ, ανακοπή χωρεί κατά κάθε πράξης που εκδίδεται στα πλαίσια της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης, όπως κατά α) της πράξης της ταμειακής βεβαίωσης του εσόδου, β) της κατασχετήριας έκθεσης, γ) του προγράμματος πλειστηριασμού, δ) της έκθεσης πλειστηριασμού και ε) του πίνακα κατάταξης.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 224 παρ.3 ΚΔΔ κατά τον έλεγχο του κύρους των προσβαλλόμενων με ανακοπή πράξεων της διοικητικής εκτέλεσης, δεν επιτρέπεται ο παρεμπίπτων έλεγχος της νομιμότητας προηγούμενων πράξεων της εκτέλεσης.
Κατ’ εξαίρεση, σύμφωνα με την κρατούσα νομολογία, λόγοι ανακοπής που αφορούν σε παράλειψη ή μη κοινοποίηση στον ανακόπτοντα οποιασδήποτε πρόσκλησης, πράξης, έκθεσης ελέγχου, ταμειακής βεβαίωσης ή ατομικής ειδοποίησης, με αποτέλεσμα αυτός να μη λάβει ουδέποτε γνώση της οφειλής του και ως εκ τούτου να στερηθεί κάθε δυνατότητα δικονομικής προστασίας (όπως ανακοπή ή προσφυγή ουσίας), θεωρούνται ότι προβάλλονται παραδεκτώς και κατά μεταγενέστερης πράξης εκτέλεσης.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 224 παρ.5 ΚΔΔ ισχυρισμοί που αφορούν την απόσβεση της απαίτησης (όπως π.χ. εξόφληση) για την ικανοποίηση της οποίας επισπεύδεται η εκτέλεση, μπορούν να προβάλλονται με την άσκηση ανακοπής είτε κατά της πράξης ταμειακής βεβαίωσης είτε κατά οποιασδήποτε άλλης πράξης της διοικητικής εκτέλεσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αποδεικνύονται αμέσως.
Συγκεκριμένα, ισχύουν οι εξής περιπτώσεις:
α) αν έχει ασκηθεί ανακοπή και δεν έχει ασκηθεί παράλληλα και αίτηση αναστολής (με επίκληση πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης στον αιτούντα), η Διοίκηση μπορεί νομίμως να προχωρήσει σε εκτέλεση, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 228 ΚΔΔ, η άσκηση ανακοπής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης (εξαιρουμένης της περίπτωσης ανακοπής κατά του πίνακα κατάταξης). Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, για όσο χρόνο εκκρεμεί η ανακοπή μπορεί να υποβληθεί από τον ανακόπτοντα αίτηση για την αναστολή της εκτέλεσης των προσβαλλόμενων πράξεων, δυνάμει της ήδη ασκηθείσας ανακοπής.
β) αν έχει γίνει παραίτηση από ήδη ασκηθείσα ανακοπή κατά της πρώτης πράξης της διοικητικής εκτέλεσης (όπως για παράδειγμα κατά της ταμειακής βεβαίωσης), δεν επιτρέπεται ανακοπή για τους ίδιους λόγους κατά μεταγενέστερης πράξης εκτέλεσης.
γ) αν δεν έχει ασκηθεί ανακοπή λόγω του ότι δεν έχει κοινοποιηθεί νομίμως στον ανακόπτοντα η ταμειακή βεβαίωση ή δεν έχει λάβει με οιοδήποτε άλλο τρόπο γνώση της οφειλής, τότε οι λόγοι αυτοί δύνανται να προβληθούν νομίμως και κατά μεταγενέστερης πράξης της διοικητικής εκτέλεσης όπως ενδεικτικά κατασχετήρια έκθεση.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/7/2015