a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Κατάσχεση μελλοντικών απαιτήσεων

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Αστικό Δίκαιο  > Κατάσχεση μελλοντικών απαιτήσεων

Κατάσχεση μελλοντικών απαιτήσεων

Κατάσχεση μελλοντικών απαιτήσεων

-Είναι έγκυρη η κατάσχεση μελλοντικών απαιτήσεων;

Υπάρχει διχογνωμία στη θεωρία ως προς τον έγκυρο τρόπο κατάσχεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, η οποία κυριαρχούσε και στο παλαιό αστικό δικονομικό δίκαιο, η κατάσχεση μελλοντικής απαίτησης γίνεται με τη διαδικασία της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου (Καστριώτης, Δ11, 74, Μπρίνιας ο.π., ΕφΑθ 6431/1975, ΠΠρΑθ 4552/1973, ΕφΑθ 642/1976).

Υποστηρίζεται, όμως, και η άποψη (Μπέης) ότι η κατάσχεση μελλοντικής απαίτησης εις χείρας τρίτου είναι έγκυρη μόνο αν η απαίτηση είναι βέβαιη, όχι όμως ακόμα ληξιπρόθεσμη, αλλά εξαρτάται από συμβατική προθεσμία, αναβλητική ή διαλυτική (άρθρ. 210 ΑΚ), καθότι υπαρκτή κατά το χρόνο της κατάσχεσης. Αν, όμως, η απαίτηση είναι αβέβαιη, με την έννοια ότι εξαρτάται από συμβατική ή νομική αίρεση (όπως εν προκειμένω), η απαίτηση είναι ανύπαρκτη κατά το χρόνο της κατάσχεσης. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η κατάσχεση εις χείρας τρίτου προϋποθέτει υπαρκτή και γεννημένη απαίτηση (βλ. 982 παρ. 1 εδ’ α ΚΠολΔ, 984 παρ. 1 και 3 ΚΠολΔ) και ως εκ τούτου η κατάσχεση μέλλουσας και αβέβαιης απαίτησης δε μπορεί να γίνει με τη διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η κατάσχεση τέτοιων απαιτήσεων είναι ακατάσχετη. Ο νόμιμος όμως τρόπος κατάσχεσης είναι η κατάσχεση ειδικών περιουσιακών στοιχείων του άρθρ. 1022 επ. ΚΠολΔ., και αυτό διότι το δίκαιο επιτρέπει την κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου (ΚΠολΔ 951 παρ. 1). Αν η κατάσχεση του περιουσιακού στοιχείου δε μπορεί να γίνει με τις διαδικασίες της κατάσχεσης κινητών, απαιτήσεων εις χείρας τρίτου και ακινήτων, γίνεται με τη διαδικασία της κατάσχεσης ειδικών περιουσιακών στοιχείων, καθότι η αβέβαιη μελλοντική απαίτηση αποτελεί δικαίωμα προσδοκίας. Η κατάσχεση των ειδικών περιουσιακών στοιχείων είναι δε γίνεται με κοινοποίηση κατασχετηρίου στον οφειλέτη και στον τρίτο, αλλά διατάσσεται με δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με την πάγια νομολογία όμως, δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε βέβαιη και αβέβαιη μελλοντική απαίτηση, με αποτέλεσμα να θεωρείται έγκυρη η κατάσχεση εις χείρας τρίτου για την κατάσχεση οποιασδήποτε μελλοντικής απαίτησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η έννομη σχέση έχει γεννηθεί και παράγει αποτελέσματα από την οποία η μελλοντική απαίτηση θα προκύψει.

 

error: Content is protected !!