Τι ισχύει ως προς την προσβολή πράξεων των αναθετουσών αρχών:
Α’ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:
Για διαφορές που αναφύονται κατά τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων με εκτιμώμενη αξία κατώτερη ή ίση των εξήντα χιλιάδων (60.000€) ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α., ανεξάρτητα από το είδος αυτών, υποβάλλεται ένσταση από τον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα ενώπιον της αναθέτουσας αρχής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 127 του ν. 4412/2016.
- Προθεσμία υποβολής:
Εάν η ένσταση στρέφεται κατά πράξης της αναθέτουσας αρχής, η προθεσμία άσκησής της είναι πέντε (5) ημέρες από την κοινοποίηση της προσβαλλόμενης πράξης στον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα. Μολονότι στο άρθρο 127 δεν γίνεται ρητή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει χώρα η κοινοποίηση, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του ν. 2690/1999 “Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας”, ήτοι η κοινοποίηση γίνεται με κάθε πρόσφορο τρόπο, με επιμέλεια της αναθέτουσας αρχής.
- Αρμόδιο όργανο:
Η ένσταση υποβάλλεται ενώπιον της αναθέτουσας αρχής, η οποία εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη.
- Απόφαση επί της ένστασης:
Η αναθέτουσα αρχή αποφασίζει επί της ασκηθείσας ένστασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα και στο άρθρο 221, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της ένστασης, η οποία μπορεί να γίνει και με ηλεκτρονικά μέσα σύμφωνα με το άρθρο 376 παρ. 11 του ν. 4412/2016.
Με την άπρακτη πάροδο των ανωτέρω προθεσμιών, ήτοι χωρίς να εκδοθεί απόφαση της αναθέτουσας αρχής επί της ασκηθείσας ένστασης, τεκμαίρεται η απόρριψη της ένστασης.
- Παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ως στοιχείο του παραδεκτού της ένστασης:
Η ένσταση συνοδεύεται, επί ποινή παραδεκτού, από το αναλογούν παράβολο, ποσού ίσου με το ένα τοις εκατό (1%) επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης. Το ύψος του ανωτέρω παραβόλου μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, καθώς και Υποδομών και Μεταφορών.
Το παράβολο επιστρέφεται εάν η ένσταση γίνει δεκτή ή μερικώς δεκτή.
Β’ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:
Για δημόσιες συμβάσεις εκτιμώμενης αξίας ανώτερης των εξήντα χιλιάδων (60.000€) ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α., απαιτείται η συνδρομή των εξής προϋποθέσεων:
Κάθε ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας:
- που έχει/είχε συμφέρον να του ανατεθεί η σύμβαση
- έχει υποστεί / είχε υποστεί / ενδέχεται να υποστεί ζημία από εκτελεστή πράξη ή παράλειψη της
- αναθέτουσας αρχής
- κατά παράβαση της ευρωπαϊκής ή εσωτερικής νομοθεσίας
Δικαιούται να ασκήσει προδικαστική προσφυγή (άρθρο 360) που εξετάζεται από την ΑΕΠΠ, αιτούμενος:
- Προσωρινή προστασία (άρθρο 366)
- Ακύρωση της παράνομης πράξης ή παράλειψης της αναθέτουσας αρχής (άρθρο 367 παρ. 2)
- Κήρυξη ακυρότητας της σύμβασης που έχει παρανόμως συναφθεί (άρθρα 368 έως 370).
Προθεσμία άσκησης της προδικαστικής προσφυγής (άρθρο 361):
Κατά πράξης της αναθέτουσας αρχής:
α) δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση της προσβαλλόμενης πράξης στον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα, αν η πράξη κοινοποιήθηκε με ηλεκτρονικά μέσα ή τηλεομοιοτυπία ή
β) δεκαπέντε (15) ημέρες από την κοινοποίηση της προσβαλλόμενης πράξης στον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα, αν χρησιμοποιήθηκαν άλλα μέσα επικοινωνίας, άλλως
γ) δέκα (10) ημέρες από την πλήρη, πραγματική ή τεκμαιρόμενη, γνώση της πράξης που βλάπτει τα συμφέροντα του ενδιαφερομένου οικονομικού φορέα.
- Παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ως στοιχείο του παραδεκτού της προσφυγής (άρθρο 363):
Η προδικαστική προσφυγή συνοδεύεται, επί ποινή απαραδέκτου από κατάθεση παραβόλου, ποσού ίσου με το 0,5% επί της προϋπολογισθείσας αξίας της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των εξακοσίων (600) Ευρώ ούτε ανώτερο των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) Ευρώ. Αν από τα έγγραφα της σύμβασης δεν προκύπτει η προϋπολογισθείσα αξία της, για το παραδεκτό της άσκησης της προδικαστικής προσφυγής, κατατίθεται παράβολο ύψους εξακοσίων (600) Ευρώ.
Αν υπάρχει δυνατότητα υποβολής προσφοράς για τμήμα/τμήματα, το ύψος του παραβόλου υπολογίζεται επί της αξίας του τμήματος/τμημάτων της σύμβασης, για το/τα οποίο/α ασκείται η προσφυγή.
Το παράβολο επιστρέφεται στον προσφεύγοντα σε περίπτωση ολικής ή μερικής αποδοχής της προσφυγής του ή σε περίπτωση που, πριν την έκδοση της απόφασης της ΑΕΠΠ επί της προσφυγής, η αναθέτουσα αρχή ανακαλέσει την προσβαλλόμενη πράξη ή προβεί στην οφειλόμενη ενέργεια.