Κλείσιμο (Παύση εργασιών) ελληνικού υποκαταστήματος αλλοδαπής Ανώνυμης Εταιρείας
Τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετά συνηθισμένη η τακτική που ακολουθούν αρκετές αλλοδαπές εταιρείες, να ιδρύουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα για να ασκούν το σύνολο ή μέρος των δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας, συνήθως με τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας-Α.Ε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 50, 50α και 50β του Κ.Ν. 2190/1920.
Το υποκατάστημα της αλλοδαπής εταιρείας, διοικείται από το νόμιμο εκπρόσωπο ο οποίος διορίζεται από την αλλοδαπή εταιρεία, η οποία ονομάζεται «μητρική εταιρεία» και η απόφαση αυτή για διορισμό νόμιμου εκπροσώπου, γνωστοποιείται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, στο εξής και χάριν συντομίας «Γ.Ε.ΜΗ.»
Σε περίπτωση που η «μητρική εταιρεία» ή το αλλοδαπό υποκατάστημα αυτής, επιθυμούν την παύση εργασιών του υποκαταστήματος και επομένως το κλείσιμο αυτού, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι η ίδια με εκείνη της διαδικασίας κλεισίματος της «μητρικής» ανώνυμης εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τη λύση της Ανώνυμης Εταιρείας, ακολουθεί υποχρεωτικά η εκκαθάριση, στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία κλείνει υποκατάστημα αλλοδαπής Ανώνυμης Εταιρείας, η διαδικασία που ακολουθείται είναι διαφορετική καθώς για το υποκατάστημα δεν θα ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία λύσεως και εκκαθάρισης.
Η διαδικασία, λοιπόν, που ακολουθείται για το κλείσιμο του υποκαταστήματος αλλοδαπής Ανώνυμης Εταιρείας έχει ως εξής :
Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινισθεί αν το υπό κλείσιμο υποκατάστημα διαθέτει ή όχι «προϊόν εκκαθάρισης» καθώς στην πρώτη περίπτωση, ακολουθείται ένα επιπλέον βήμα, όπως αυτό περιγράφεται παρακάτω:
Σε περίπτωση που το υποκατάστημα διαθέτει «προϊόν εκκαθάρισης», τότε ο νομικός εκπρόσωπος του υποκαταστήματος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο τμήμα του Γ.Ε.ΜΗ. δηλώνοντας ότι το υποκατάστημα διαθέτει «προϊόν εκκαθάρισης» .
Στην περίπτωση που το υποκατάστημα δεν διαθέτει προϊόν εκκαθάρισης, ο νόμιμος εκπρόσωπός του, δεν υποχρεούται να προσκομίσει τη συγκεκριμένη υπεύθυνη Δήλωση, αλλά υποχρεούται να προβεί σε όλες τις διαδικασίες όπως αυτές αναφέρονται παρακάτω:
Πιο συγκεκριμένα, πριν το κλείσιμο του υποκαταστήματος, θα πρέπει η «μητρική» εταιρεία να λάβει απόφαση περί του κλεισίματος αυτού. Η απόφαση θα ληφθεί βάσει των εκάστοτε ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων της χώρας στην οποία έχει την έδρα της η «μητρική» εταιρεία.
Το πρακτικό αυτό θα πρέπει να προσκομισθεί ως πρωτότυπο έγγραφο στην υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ., μαζί με ένα αντίγραφο αυτού και άλλο ένα σε μορφή CD.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να συμπληρωθεί μία αίτηση καταχώρησης μεταβολών της εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ., από οποιονδήποτε και χωρίς να απαιτείται εξουσιοδότηση.
Η διαδικασία συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ., από όπου τα έγγραφα προωθούνται στο αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εκδώσει σχετική έγκριση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος. Μόλις εκδοθεί η έγκριση της Περιφέρειας, τα έγγραφα επιστρέφουν στο Γ.Ε.ΜΗ. το οποίο εκδίδει οριστική απόφαση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος.
Σε τελευταίο στάδιο και μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του Γ.Ε.ΜΗ., η διαδικασία τυπικά περατώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ στην οποία υπαγόταν το υποκατάστημα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, από όπου αποσυνδέεται και ο σχετιζόμενος με το υποκατάστημα Α.Φ.Μ.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε έναν (1) έως ενάμιση (1,5) μήνα από τη στιγμή της κατάθεσης στο Γ.Ε.ΜΗ. της αίτησης καταχώρησης μεταβολών της Ανώνυμης Εταιρείας.