Διαδικασία εγκατάστασης υποκαταστήματος στην Ελλάδα αλλοδαπής Ε.Π.Ε. ή Α.Ε.
Σύμφωνα με τα άρθρα 57 και 58 του ν. 3190/1955 περί Ε.Π.Ε., και τα άρθρα 50, 50α και 50β του ν. 2190/1920 περί Α.Ε., αλλοδαπές Ε.Π.Ε. ή Α.Ε. δύνανται να εγκαταστήσουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα μετά από έγκριση της αρμόδιας αρχής και υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες έχουν συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της χώρας στην οποία βρίσκεται η έδρα τους και είναι σε πλήρη λειτουργία .
Για την εγκατάσταση υποκαταστήματος αλλοδαπής Ε.Π.Ε. ή Α.Ε. στην Ελληνική Επικράτεια, η οποία πλέον γίνεται μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), απαιτούνται τα παρακάτω:
Α) Προέγκριση της επωνυμίας ή/και του διακριτικού τίτλου του υποκαταστήματος από το αρμόδιο Επιμελητήριο.
Β) Υποβολή σχετικής αίτησης για έγκριση ίδρυσης υποκαταστήματος στην τοπικά αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.). Την αίτηση υπογράφει ενώπιον του Γ.Ε.ΜΗ. είτε ο διορισμένος πληρεξούσιος αντιπρόσωπος και αντίκλητος, είτε εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του (με εξουσιοδότηση που φέρει θεώρηση γνησίου υπογραφής).
Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1) Απόφαση της αλλοδαπής Ε.Π.Ε. ή Α.Ε. για την ίδρυση του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, με την οποία προσδιορίζεται επίσης ο σκοπός, η έδρα, η επωνυμία και τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος.
2) Συμβολαιογραφική ή Προξενική πράξη διορισμού πληρεξουσίου αντιπροσώπου και αντίκλητου της εταιρείας στην Ελλάδα, που μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο πληρεξούσιος αντιπρόσωπος και αντίκλητος που θα οριστεί και θα διαμένει στην Ελλάδα, πρέπει να υποβάλλει :
α) Αν πρόκειται για υπηκόους κρατών της Ε.Ε.: ακριβές αντ/φο αστυνομικής ταυτότητας/ διαβατηρίου ή
β) Αν πρόκειται για υπηκόους κρατών εκτός της Ε.Ε.: ακριβές αντ/φο άδειας διαμονής για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας ή άδειας διαμονής ως διαχειριστές Ε.Π.Ε. και ως νόμιμοι εκπρόσωποι ή μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε.
3) Καταστατικό της αλλοδαπής Ε.Π.Ε. ή Α.Ε. όπως ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης θεωρημένο από την αρμόδια αρχή της έδρας της εταιρείας.
4) Βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ότι η Ε.Π.Ε. ή Α.Ε. δεν έχει διαλυθεί ούτε έχει ανακληθεί η άδεια σύστασής της.
5) Βεβαίωση της αρμόδιας αρχής σχετικά με την έδρα της αλλοδαπής εταιρείας καθώς και για τη νόμιμη εκπροσώπησή της στην έδρα της.
6) Ο αριθμός μητρώου καταχώρησης της εταιρείας στην έδρα της.
Εξαιρούνται οι εταιρείες εκτός Ε.Ε. για τις οποίες το δίκαιο της χώρας τους δεν προβλέπει καταχώρηση σε μητρώο.
7) Βεβαίωση αρμόδιας αρχής για το καταβλημένο κεφάλαιο της αλλοδαπής εταιρείας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Για την έγκριση εγκατάστασης στην Ελλάδα υποκαταστήματος αλλοδαπής Ε.Π.Ε. ή Α.Ε. εκτός χωρών Ε.Ε. το ελάχιστο κεφάλαιο της μητρικής εταιρείας πρέπει να είναι απαραίτητα ίσο με το ελάχιστο προβλεπόμενο κεφάλαιο για όμοιου νομικού τύπου ελληνικές εταιρείες
8) Γραμμάτιο είσπραξης από Δ.Ο.Υ. τελών για δημοσίευση της ανακοίνωσης έγκρισης στο Φ.Ε.Κ. Α.Ε & Ε.Π.Ε
9) Βεβαίωση του αρμόδιου επιμελητηρίου για την προέγκριση της επωνυμίας ή/και του διακριτικού τίτλου του υποκαταστήματος
Τα παραπάνω δικαιολογητικά που εκδίδονται στην αλλοδαπή πρέπει να φέρουν θεώρηση apostille ή ελληνικής προξενικής αρχής και να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα. Εξαιρούνται τα δημόσια έγγραφα που προέρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Για τις αλλοδαπές Ε.Π.Ε. με έδρα εκτός της Ε.Ε. πρέπει να υπάρχει σύμβαση αμοιβαιότητας μεταξύ της χώρας της έδρας τους και της Ελλάδας για τις Ε.Π.Ε.
Η αρμόδια προς έγκριση ίδρυσης υποκαταστήματος υπηρεσία κρίνει, σύμφωνα με τα εταιρικά έγγραφα που προσκομίζονται, σε ποια ελληνική εταιρική μορφή προσομοιάζει η μορφή της αλλοδαπής εταιρείας, και εγκρίνει αντίστοιχα την εγκατάσταση υποκαταστήματος αλλοδαπής Α.Ε. ή Ε.Π.Ε.
Το υποκατάστημα διοικείται από τον νόμιμο εκπρόσωπο, ο οποίος διορίζεται από την αλλοδαπή Ε.Π.Ε. ή Α.Ε., γνωστοποιείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και έχει δικαίωμα εκπροσώπησης του υποκαταστήματος. Ο νόμιμος εκπρόσωπος υπέχει ευθύνη μέλους διοικητικού συμβουλίου Α.Ε. ή διαχειριστή Ε.Π.Ε.
Μετά την έγκριση της εγκατάστασης του υποκαταστήματος
Γ) Καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.)
Δ) Εγγραφή στο αρμόδιο επιμελητήριο.
Ε) Απόδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και έναρξη δραστηριότητας στην Ελλάδα της αλλοδαπής εταιρείας διά του υποκαταστήματός της, από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.