a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Ασφάλιση στο I.KA. απασχολούμενων από εργοδότες μη εγκατεστημένους στην Ελλάδα

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Εργατικό δίκαιο  > Ασφάλιση στο I.KA. απασχολούμενων από εργοδότες μη εγκατεστημένους στην Ελλάδα

Ασφάλιση στο I.KA. απασχολούμενων από εργοδότες μη εγκατεστημένους στην Ελλάδα

Ασφάλιση στο I.KA. απασχολούμενων από εργοδότες μη εγκατεστημένους στην Ελλάδα

Για  την κοινωνική ασφάλιση ενός προσώπου, που έχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με αλλοδαπή εταιρεία, εδρεύουσα εντός Ε.Ε, και που παρέχει τη μισθωτή εργασία του στην Ελλάδα, εφαρμοστέες είναι οι διατάξεις του κανονισμού υπ’ αρ. 883/29.04.2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για το «συντονισμό των συστημάτων  κοινωνικής ασφάλειας», όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τους αντίστοιχους κανονισμούς υπ’ αρ. 987/16.09.2009 & 988/16.09.2009 (εφαρμοστικός και τροποποιητικός του 883/2004, αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα του άρθρου 11 παρ. 3 εδάφιο α’ του άνω 883/2004 Κανονισμού, ο εργαζόμενος υπάγεται στη νομοθεσία του κράτους μέλους όπου πράγματι ασκεί τη μισθωτή του δραστηριότητα, δηλαδή εν προκειμένω θα υπαχθεί στην ελληνική ασφαλιστική νομοθεσία.

Για να ασφαλιστεί ο άνω εργαζόμενος, θα πρέπει να γίνει απογραφή των στοιχείων της αλλοδαπής εργοδότριας εταιρείας, διαδικασία που θα λάβει χώρα στο υποκατάστημα του αρμόδιου ασφαλιστικού οργανισμού (ΙΚΑ) της κατοικίας του εργαζόμενου. Όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εγκατάσταση της αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα, τότε η μερίδα της εργοδότριας θα μεταφερθεί στο αρμόδιο κατάστημα ΙΚΑ,  όπου θα έχει την έδρα της η νέα εγκατάσταση.

Για να απογραφεί η αλλοδαπή εταιρεία εργοδότρια, θα πρέπει να υποβληθεί  στο κατά τόπο αρμόδιο κατάστημα ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του εργαζομένου το  ειδικό έντυπο (μηχανογραφημένο) της

«ΑΙΤΗΣΗΣ –ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ»,

το οποίο θα υπογράφεται μόνο από τον ασφαλισμένο και το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί χειρόγραφα σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες που περιλαμβάνονται στην σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ υπ’ αριθ. Γ99/1/329 29.10.2003.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης (απογραφή αλλοδαπού εργοδότη  που δεν έχει εγκατάσταση στην Ελλάδα), δεν απαιτείται να αναγράφεται  ΑΦΜ και ΔΟΥ της αλλοδαπής εργοδότριας, ενώ στην ένδειξη «επωνυμία ή επώνυμο» του εντύπου θα πρέπει να αναφέρεται και η επωνυμία της αλλοδαπής επιχείρησης, αλλά και το ονοματεπώνυμο του εργαζόμενου.  Επίσης, η ένδειξη «περιγραφή Δραστηριότητας» θα συμπληρωθεί ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας που θα αναπτύσσει στην Ελλάδα για λογαριασμό της αλλοδαπής επιχείρησης ο συγκεκριμένος εργαζόμενος.

Επισημαίνεται ότι  ο εργαζόμενος, ελλείψει ελληνικού ΑΦΜ της αλλοδαπής εργοδότριας, θα είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ,  σύμφωνα με το άρθρο 21  του εφαρμοστικού κανονισμού 987/2009 . Για το λόγο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση για την απογραφή της αλλοδαπής εργοδότριας είναι να κατατεθεί επιστολή της, με την οποία θα γνωστοποιείται η συμφωνία εργοδότριας και ασφαλισμένου, για ανάληψη από τον τελευταίο των εργοδοτικών υποχρεώσεων ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του ασφαλισμένου, εναντίον του οποίου θα στραφεί το ΙΚΑ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, σε περίπτωση δημιουργίας ασφαλιστικής διαφοράς.

Τέλος, με τα ανωτέρω έγγραφα θα πρέπει να συνυποβληθεί στο αρμόδιο ΙΚΑ και η υπογεγραμμένη σύμβαση εργασίας, επίσημα μεταφρασμένη από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω διαδικασία περιγράφεται στην ανωτέρω σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, πλην όμως, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, δεν είναι γνωστή στο σύνολο των υπαλλήλων των αρμοδίων τμημάτων (Τμήμα Εσόδων) του ΙΚΑ, ως εκ τούτου είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε το κατάστημα ΙΚΑ όπου υπάγεται η κατοικία του εργαζόμενου, προκειμένου να έρθουμε σε επαφή μαζί τους πριν από την υποβολή των σχετικών εγγράφων.

error: Content is protected !!