a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ αλλοδαπής εταιρίας στην Ελλάδα: διαδικασίες και έγγραφα

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Φορολογικό Δίκαιο  > Λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ αλλοδαπής εταιρίας στην Ελλάδα: διαδικασίες και έγγραφα

Λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ αλλοδαπής εταιρίας στην Ελλάδα: διαδικασίες και έγγραφα

1. Εισαγωγικά
Όταν μία επιχείρηση εγκατεστημένη σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα, πραγματοποιεί φορολογητέες πράξεις στην Ελλάδα, για τις οποίες αφενός δεν απαιτείται να έχει μόνιμη εγκατάσταση σε αυτήν, αφετέρου είναι υπόχρεη να καταβάλλει ελληνικό Φ.Π.Α., τότε πρέπει να εγγραφεί στην Ελλάδα για σκοπούς Φ.Π.Α..
Περαιτέρω, για φορολογητέες πράξεις που διενεργούνται στο εσωτερικό της Ελλάδος από επιχείρηση με εγκατάσταση σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και έχουν ως τόπο φορολογίας την Ελλάδα, εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση για μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας, η αλλοδαπή επιχείρηση μπορεί να επιλέξει:
• είτε να λάβει ελληνικό ΑΦΜ/ΦΠΑ και να εκπληρώνει η ίδια τις φορολογικές της υποχρεώσεις αναφορικά με τον ΦΠΑ, δηλαδή δηλώσεις ΦΠΑ, καταβολή του σχετικού ΦΠΑ κλπ,
• είτε να λάβει ΑΦΜ/ΦΠΑ μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου, που θα ενεργεί για λογαριασμό της.
Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογικός αντιπρόσωπος δεν είναι μόνο αντίκλητος, όπως ο φορολογικός εκπρόσωπος του άρθρου 8 του Κώδικα Φορολογικής διαδικασίας, αλλά καθίσταται υπόχρεος για την υποβολή δηλώσεων και την καταβολή του οφειλόμενου Φ.Π.Α., καθώς φέρει αλληλέγγυα ευθύνη για την πληρωμή των υποχρεώσεων σχετικών με ΦΠΑ της εταιρίας.

2. Διαδικασίες και έγγραφα
2.α. Για τον ορισμό φορολογικού αντιπρόσωπου:
Καταρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι ο φορολογικός αντιπρόσωπος του αλλοδαπού προσώπου πρέπει να είναι μοναδικός στην Ελλάδα και πρέπει να οριστεί πριν από την πραγματοποίηση των πράξεων. Με τον τρόπο αυτό, η αλλοδαπή εταιρία αποκτά ελληνικό ΑΦΜ/ΦΠΑ, αλλά μέσω του φορολογικού της αντιπροσώπου.
Προϋποθέσεις για να οριστεί κάποιος φορολογικός αντιπρόσωπος:
• να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υποκείμενος στον φόρο (επιτηδευματίας στην περίπτωση φυσικού προσώπου),
• η έδρα του ή τη μόνιμη εγκατάστασή του ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα,
• αν είναι φυσικό πρόσωπο πρέπει να είναι πλήρως ικανό για δικαιοπραξία, ή αν είναι εταιρία, να λειτουργεί νόμιμα,
• πρέπει να αποδεχθεί το διορισμό του,
• να μην έχει υποπέσει στις παραβάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 2 παρ. 3 περ. β’ της ΥΑ 1111374/9160/2152/ΠΟΛ 1281 ΦΕΚ Β’ 700/1993.
Ως δικαιολογητικά έγγραφα του φορολογικού αντιπροσώπου συνήθως προσκομίζονται:
1) πληρεξούσιο της αλλοδαπής εταιρίας, στο οποίο νόμιμος εκπρόσωπος της θα πρέπει ρητά να δηλώνει ότι διορίζει το φυσικό/νομικό πρόσωπο κάτοικο Ελλάδας ως μοναδικό φορολογικό αντιπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό πρέπει να φέρει Apostille/προξενική θεώρηση και να είναι επίσημα μεταφρασμένο,
2) υπεύθυνη δήλωση του αντιπροσώπου ότι αποδέχεται τον διορισμό του, με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του,
3) αντίγραφο καταστατικού της αλλοδαπής επιχείρησης,
4) έντυπα Μ3, Μ7 και Μ9. Να σημειωθεί ότι στο έντυπο Μ3 θα πρέπει να συμπληρωθούν οι κωδικοί δραστηριότητας της αλλοδαπής εταιρίας στην Ελλάδα (ΚΑΔ).
5) εξουσιοδότηση του φορολογικού εκπροσώπου, στην περίπτωση που την ως άνω διαδικασία θα διεκπεραιώσει τρίτο πρόσωπο.
Σημειώνεται, ότι η αλλοδαπή εταιρία μπορεί να ανακαλέσει τον φορολογικό αντιπρόσωπο οποτεδήποτε και πλέον η ίδια θα εκπληρώνει πλέον τις φορολογικές της, ως προς τον Φ.Π.Α., υποχρεώσεις. Στην περίπτωση αυτή υποχρεούται να αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών μία σχετική δήλωση και ο φορολογικός αντιπρόσωπος υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση παύσης εργασιών στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του.

2.β. Για χορήγηση ΑΦΜ/ΦΠΑ απευθείας στην αλλοδαπή εταιρία
Προβλέπεται η εξής διαδικασία:
• Υποβάλλεται μια δήλωση απόδοσης Α.Φ.Μ./έναρξης εργασιών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην Α΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών ([email protected]) και η οποία συνδέεται με την ΑΑΔΕ.
• Μετά την επαλήθευση των στοιχείων της δήλωσης με τα δεδομένα του VIES, καταχωρείται στο Μητρώο TAXIS η δήλωση έναρξης και χορηγείται ΑΦΜ. Τα ανωτέρω γνωστοποιούνται στον ενδιαφερόμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
• Εντός λίγων ημερών αποστέλλεται ηλεκτρονικά ο ΑΦΜ/ΦΠΑ.
• Μετά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εγγραφεί η εταιρία ως χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (myTAXISnet).
Ως προς τα έγγραφα για την λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ απευθείας στο όνομα της εταιρίας:
1) δήλωση απόδοσης Α.Φ.Μ./έναρξης εργασιών, ηλεκτρονικά συμπληρωμένη,
2) εξουσιοδότηση από την αλλοδαπή εταιρία, με θεώρηση Apostille και επίσημη μετάφραση στα ελληνικά, στην περίπτωση που την ως άνω διαδικασία θα διεκπεραιώσει τρίτο πρόσωπο.

error: Content is protected !!