Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) – Στάδια φορολογικού ελέγχου
1. Η Φορολογική Διοίκηση κοινοποιεί εγγράφως στον φορολογούμενο τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου («Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου») και την προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου βάσει αυτού (άρθρα 28 και 62 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας – ΚΦΔ-)
2. Εντός προθεσμίας 20 ημερών από την ως άνω κοινοποίηση, δηλαδή μέχρι την 24η.05.2016, ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει έγγραφες απόψεις ενώπιον του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. (άρθρα 28 παρ.1 ΚΦΔ). Σε ορισμένες περιπτώσεις η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί με απόφαση της υπηρεσίας.
3. Εντός προθεσμίας 1 μηνός από την παραλαβή των απόψεων ή μετά την εκπνοή της ως άνω 20ημερης προθεσμίας για υποβολή απόψεων (σε περίπτωση που δεν υποβληθούν), η Φορολογική Αρχή συντάσσει Έκθεση Ελέγχου και την οριστική Πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, τις οποίες και επιδίδει στον φορολογούμενο (άρθρο 28 παρ.2 ΚΦΔ)
4. Εντός προθεσμίας 30 ημερών από την άνω κοινοποίηση, ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή κατά της ως άνω πράξης ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (άρθρο 63 παρ.2 ΚΦΔ)
Σημειώνεται ότι η άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλει το 50% του αμφισβητούμενου ποσού, εφόσον όμως έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50% (άρθρο 63 παρ.3 ΚΦΔ). Μπορεί να κατατεθεί ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και αίτημα αναστολής της καταβολής του υπολοίπου 50%, η δε Υπηρεσία θα πρέπει να αποφασίσει εντός 30 ημερών από την υποβολή του αιτήματος, σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ότι έχει απορρίψει σιωπηρά το αίτημα.
5. Εντός προθεσμίας 120 ημερών από την υποβολή της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών θα πρέπει να εκδώσει απόφαση. Αν παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, τεκμαίρεται ότι έχει απορρίψει σιωπηρώς την ενδικοφανή προσφυγή (άρθρο 63 παρ.5 και 8 ΚΦΔ).
6. Εντός προθεσμίας 30 ημερών από την επίδοση της ως άνω απόφασης ή από τη σιωπηρή απόρριψη, ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου (άρθρα 63 παρ.8 ΚΦΔ και 66 παρ.2α Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας). Εφόσον πρόκειται για φορολογική διαφορά που υπερβαίνει τις €150.000, αποκλειστικά αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο θα είναι το Διοικητικό Εφετείο.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/5/2016