Φορολογική μεταχείριση αμοιβών διοίκησης και μερισμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο
Σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων και των αμοιβών μελών Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, από εταιρεία ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχύουν τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013, εφεξής «Κ.Φ.Ε.»), o φορολογούμενος που έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, υπόκειται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του.
Α. Φορολογία ΜερισμάτωνΤο εισόδημα με τη μορφή μερισμάτων αποτελεί εισόδημα από κεφάλαιο (άρθρο 35 Κ.Φ.Ε.) και φορολογείται με συντελεστή 10% (άρθρο 40 παρ. 1 Κ.Φ.Ε.).
Όταν ημεδαπό φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από μερίσματα από την αλλοδαπή (ανεξάρτητα αν αυτά εισάγονται στην Ελλάδα ή παραμένουν στο εξωτερικό), οφείλει να το συμπεριλάβει στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματά του και θα φορολογηθεί ως εισόδημα από κεφάλαιο, με συντελεστή 10% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (ΠΟΛ.1042/2015).
Β. Φορολογία Αμοιβών Μελών Δ.Σ.
Πρέπει να διακρίνουμε τις κάτωθι περιπτώσεις:
α) Οι αμοιβές ως διευθυντής ή μέλος του Δ.Σ. εταιρείας, οι οποίες προβλέπονται από το Καταστατικό ή εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση, συνιστούν εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και φορολογούνται με την ακόλουθη κλίμακα (άρθρο 12 παρ. 2 και 15 παρ.1 Κ.Φ.Ε.):
Φορολογητέο εισόδημα (€) |
Φορολογικός συντελεστής (%) |
< 25.000 |
22% |
25.000,01 έως και 42.000 |
32% |
> 42.000 |
42% |
β) Οι αμοιβές που λαμβάνονται από τα απομείναντα καθαρή κέρδη της εταιρείας, εμπίπτουν στην ευρεία έννοια των «μερισμάτων» και φορολογούνται σύμφωνα με την ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία, ήτοι με συντελεστή 10% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.
γ) Οι αμοιβές για παροχή υπηρεσιών πέραν της ιδιότητας ως μέλους Δ.Σ. (όπως π.χ. ως μηχανικοί, λογιστές, δικηγορικές υπηρεσίες κ.λπ.) στην ίδια εταιρεία – νομικό πρόσωπο από την οποία αποκτούν εισόδημα ως διευθυντές ή μέλη Δ.Σ. και ανεξάρτητα αν υπάρχει σύμβαση ή όχι, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ.1097/2015) και φορολογείται με την ακόλουθη κλίμακα (άρθρο 29 παρ.1 Κ.Φ.Ε.):
Φορολογητέο εισόδημα (€) |
Φορολογικός συντελεστής (%) |
≤ 50.000 |
26% |
> 50.000 |
33% |
Γ. Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου (εφεξής «ΣΑΔΦ Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου»)
Σύμφωνα με τη ΣΑΔΦ Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου, στην περίπτωση που το εισόδημα υπόκειται σε φόρο και στα δύο εδάφη, χορηγείται απαλλαγή από τη διπλή φορολογία. Ο φόρος, δηλαδή, του Ηνωμένου Βασιλείου, για τα εισοδήματα από πηγές που βρίσκονται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εκπίπτεται από τον Ελληνικό φόρο που πρέπει να καταβληθεί για τα εισοδήματα αυτά.
Δ. Συμπέρασμα
Ως εκ των ανωτέρω, τα εισοδήματα από μερίσματα και από αμοιβές μελών Δ.Σ. που αποκτά φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδας, από το Ηνωμένο Βασίλειο υπάγονται σε φορολόγηση στην Ελλάδα.
Ωστόσο, στην περίπτωση που η φορολογία του Ηνωμένου Βασιλείου για τα εισοδήματα αυτά είναι διαφορετική από την προβλεπόμενη φορολογία στην Ελλάδα για τα ίδια εισοδήματα, έχουμε τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Αν ο φόρος που καταβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ίσος ή και μεγαλύτερος από αυτόν που προβλέπεται από το ελληνικό φορολογικό δίκαιο για τα ίδια εισοδήματα, τότε δεν θα προκύπτει περαιτέρω φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα.
β) Αν ο φόρος που καταβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μικρότερος, τότε το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να καταβάλει στην Ελλάδα την επιπλέον διαφορά.
γ) Αν ο φόρος που καταβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότερος από τον φόρο που αντιστοιχεί στα ίδια εισοδήματα στην Ελλάδα, το υπερβάλλον για τον φόρο που πλήρωσε το φυσικό πρόσωπο στην αλλοδαπή δεν θα του επιστραφεί στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να παρέχει στις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, από τα οποία να προκύπτει ο φόρος που καταβλήθηκε εκεί.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/1/2016