a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Κτήση Ελληνικής Ιθαγένειας

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Δίκαιο Αλλοδαπών  > Κτήση Ελληνικής Ιθαγένειας

Κτήση Ελληνικής Ιθαγένειας

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ορίζονται λεπτομερώς από τα άρθρα 1 – 15 του «Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας» (Ν. 3284/2004)

Ειδικότερα, η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Ι. Αυτοδίκαια, με τη γέννηση (άρθρο 1)

1.Τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2.Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον διαζευκτικά συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη Χώρα από τη γέννησή του ή

– Δεν αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει με σχετική δήλωση των γονέων του στις προβλεπόμενες από το εκάστοτε αλλοδαπό δίκαιο ιθαγένειας αρμόδιες αρχές ή-Είναι άγνωστης ιθαγένειας.

Ια. Με δήλωση και αίτηση λόγω γέννησης στην Ελλάδα (άρθρο 1Α)

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α)Της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης ελληνικού σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της κοινής δήλωσης – αίτησης, όπως αυτή προβλέπεται στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου.

β) Της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής ενός εκ των γονέων του για πέντε (5) τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννηση του τέκνου. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της παραπάνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς (10) συνεχούς νόμιμης διαμονής ενός εκ των γονέων.

γ) Της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός από τους παρακάτω τίτλους διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 2 του ιδίου άρθρου: α) άδειας επί μακρόν διαμένοντος (Π.Δ. 150/2006) ή άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος (παρ. 7 άρθρο 40 Ν. 3731/2008) ή άδεια διαμονής άρθρου 89 του Κώδικα Μετανάστευσης (άρθρο 89 Ν. 4251/2014), β) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας (Ν. 2910/2001, παρ. 2 άρθρο 91 Ν. 3386/2005, παρ. 1 άρθρο 39 Ν. 3731/2008 και άρθρο 138 Ν. 4251/2014),γ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. (Π.Δ. 106/2007),

δ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώτος επικουρικής προστασίας (Π.Δ. 61/1999, Π.Δ. 96/2008, Π.Δ. 114/2010 και Π.Δ. 113/2013) ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς, ε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευομένου από ισχύουσα άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς, στ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς (άρθρο 108 Ν. 4251/2014), ζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

2. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας σύμφωνα τα παραπάνω υποβάλλεται κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου. Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην τοπική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο δήμος της διαμονής των αιτούντων.

β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας, ο εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό του και υπόλοιπες ως άνω προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.

3. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι (6) μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης με απόφασή του, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δίνει εντολή στον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό στο δημοτολόγιό του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από τη δημοσίευση της περίληψης της σχετικής απόφασης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.).

4. Δεν συνιστούν τίτλο νόμιμης διαμονής, κατά την έννοια του παρόντος νόμου, τα δελτία, οι βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

5. Τα στοιχεία ταυτότητας του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας από τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.

6. Για την υποβολή των παραπάνω δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους εκατό (100) ευρώ.

Ιβ. Με δήλωση και αίτηση λόγω φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα (Άρθρο 1Β)

1. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δε συνυπολογίζεται ως χρόνος φοίτησης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

2. Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως ορίζεται παραπάνω, υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από το ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

3. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας στις παραπάνω περιπτώσεις 1 και 2, η δήλωση-αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον αλλοδαπό. Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην τοπική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο δήμος της διαμονής του αιτούντα.

4. α. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι (6) μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης, σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του δίνει εντολή στον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό στο δημοτολόγιό του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από τη δημοσίευση της περίληψης της σχετικής απόφασης.

β. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός (1) έτους από την υποβολή της δήλωσης- αίτησης, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του δίνει εντολή στον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό στο δημοτολόγιό του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από τη δημοσίευση της περίληψης της σχετικής απόφασης.

Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.

5. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος δεν υποβλήθηκε από τον ανήλικο αλλοδαπό, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση- αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης σύμφωνα με την παρ.2 του παρόντος άρθρου θεμελιώνεται μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται ο δήμος της διαμονής του, εντός προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός (1) έτους από την υποβολή της δήλωσης- αίτησης με απόφασή του δίνει εντολή στον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό στο δημοτολόγιό του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

6. Τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, γίνεται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

7. Δεν συνιστούν τίτλο νόμιμης διαμονής, κατά την έννοια του παρόντος νόμου, δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

8. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου ή ανήλικου αλλοδαπού αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του. Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.

9. Ο αιτών δύναται με υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.

10. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους εκατό (100) ευρώ.

ΙΙ. Με αναγνώριση (άρθρο 2)

Αλλοδαπός που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του και αναγνωρίσθηκε νόμιμα ως τέκνο Έλληνα, έτσι ώστε να εξομοιώνεται με γνήσιο τέκνο του πατέρα του, αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από την αναγνώριση, αν κατά το χρόνο αυτό ήταν ανήλικος.

ΙΙΙ. Με υιοθεσία (άρθρο 3)

Αλλοδαπός που υιοθετήθηκε από Έλληνα ή Ελληνίδα πριν την ενηλικίωσή του, αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από το χρόνο της υιοθεσίας.

IV. Με κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις (άρθρο 4)

Ομογενείς αλλοδαποί που εισάγονται σε στρατιωτικές σχολές ή κατατάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις ως εθελοντές, αποκτούν αυτοδίκαια την ελληνική ιθαγένεια από την εισαγωγή τους ή την κατάταξή τους.

Τα ανήλικα και άγαμα τέκνα των τελευταίων γίνονται Έλληνες από το ίδιο χρονικό σημείο, ύστερα από αίτηση του γονέα στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

Σημειώνουμε ότι η ιδιότητα του ομογενούς αναγνωρίζεται σε περιπτώσεις που αλλοδαπός συνδέεται με το ελληνικό έθνος με κοινή γλώσσα και θρησκεία, με κοινές παραδόσεις και ιδίως με κοινή ελληνική συνείδηση, και ο οποίος είναι συνήθως ελληνικής καταγωγής.

V. Με πολιτογράφηση (άρθρα 5-12 )

Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα με πολιτογράφηση πρέπει να πληροί τις παρακάτω τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις:

Τυπικές προϋποθέσεις

1. Να είναι ενήλικος κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.

2. Να μην έχει ποινικό κώλυμα, δηλαδή να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα

α) για αδίκημα που τέλεσε με δόλο κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, με ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός χρόνου ή

β) ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης με ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον έξι μηνών, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και τη διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία, εγκλήματα συγκρότησης ή ένταξης ως μέλους σε εγκληματική οργάνωση κατά την έννοια του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα και εγκλήματα του άρθρου 187 Α του Ποινικού Κώδικα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, ληστείας, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση μεταναστών που στερούνται τίτλου παραμονής στο εσωτερικό της Χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησης τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη εγκλήματα περί το νόμισμα, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία, κ.λπ. Τα παραπάνω ισχύουν κι αν η ποινή επιβλήθηκε με αναστολή, ακόμη κι αν έχει παρέλθει ο χρόνος της αναστολής, εκτός αν αυτή έχει αρθεί ή ανακληθεί.

3. Να μη βρίσκεται σε διαδικασία απέλασης ή εν γένει σε εκκρεμότητα σχετικά με τη νόμιμη παραμονή του στη χώρα.

4. Να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα για επτά συνεχή χρόνια πριν την αίτηση πολιτογράφησης. Αν ο αλλοδαπός είναι κάτοχος ιθαγένειας κράτους-μέλος της Ε.Ε., ή σύζυγος Έλληνα ή Ελληνίδας με τέκνο, ή έχει την γονική μέριμνα τέκνου Ελληνικής ιθαγένειας, το οποίο δεν έλαβε την ελληνική ιθαγένεια λόγω γέννησής του στη χώρα ή λόγω 6ετούς φοίτησής του σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα, ή είναι αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας ή ανιθαγενής τότε αρκεί η νόμιμη συνεχής διαμονή για 3 χρόνια. Καμία από τις παραπάνω χρονικές προϋποθέσεις διαμονής δεν απαιτείται για ομογενείς.

5. Να κατέχει έναν από τους παρακάτω τίτλους νόμιμης διαμονής:

Α) άδεια επί μακρόν διαμένοντος

Β) βεβαίωση ή άλλον τίτλο διαμονής που χορηγείται σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε.

Γ) δελτίο ή άλλον τίτλο διαμονής που χορηγείται σε μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε γονείς ανηλίκου ημεδαπού

Δ) δελτίο αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας ή μέλους οικογένειας κατόχου τέτοιου δελτίου

Ε) ταξιδιωτικά έγγραφα ή ειδικό δελτίο που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών

ΣΤ) δελτίο ή άλλον τίτλο διαμονής ομογενούς κάθε τύπου, εκτός από Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

Ουσιαστικές προϋποθέσεις (άρθρο 5Α)

Να πληροί ορισμένες ουσιαστικές προϋποθέσεις, οι οποίες διαπιστώνονται κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής Πολιτογράφησης ύστερα από συνέντευξη ή κατά περιπτώσεις και ειδική δοκιμασία (test):

1. Να γνωρίζει επαρκώς την Ελληνική γλώσσα, ώστε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη.

2. Να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Χώρας (συνεκτιμώνται ιδίως η εξοικείωση με την Ελληνική ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό, η επαγγελματική και γενικά οικονομική δραστηριότητά του, τυχόν δημόσιες ή κοινωφελείς δραστηριότητές του, ενδεχόμενη φοίτηση σε ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς, συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις ή συλλογικούς φορείς μέλη των οποίων είναι Έλληνες πολίτες, τυχόν συγγενικός δεσμός και εξ αγχιστείας με Έλληνα πολίτη, η σταθερή εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων καθώς και των υποχρεώσεών του προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, η κατά κυριότητα κτήση ακινήτου για κατοικία και η εν γένει περιουσιακή του κατάσταση.

3. Να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της Χώρας, σεβόμενος τις θεμελιώδεις αρχές που τη διέπουν (συνεκτιμώνται ιδίως η επαρκής εξοικείωση με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της Χώρας, η βασική γνώση της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ιδίως της σύγχρονης, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία όπου συμμετέχουν και Έλληνες πολίτες, και η προηγούμενη συμμετοχή στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, στο πρόσωπο του αλλοδαπού που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια δεν θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.

Δικαιολογητικά πολιτογράφησης (Άρθρο 6)

Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας θα πρέπει να υποβάλει δήλωση στο δήμο της μόνιμης διαμονής του και αίτηση πολιτογράφησης στις οικείες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Από την υποβολή δήλωσης πολιτογράφησης εξαιρούνται οι ομογενείς αλλοδαποί.

Μαζί με τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλει α) διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, β) έναν από τους παραπάνω τίτλους μόνιμης διαμονής, γ) πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο πιστοποιητικό που προβλέπεται από τη χώρα πρώτης ιθαγένειας ή – σε περίπτωση δικαιούχου διεθνούς προστασίας – πράξη αναγνώρισης ως πολιτικού πρόσφυγα ή υπαγωγής σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή δελτίο ανιθαγενούς, δ) εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου έτους, ε) Α.Μ.Κ.Α.

Επίσης, για την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης πρέπει να αποδοθεί παράβολο 700€. Σε περίπτωση επανυποβολής αίτησης, καταβάλλεται παράβολο 200 €.

Ομογενείς, κάτοχοι ιθαγένειας κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και ανιθαγενείς οφείλουν με κάθε αίτηση τους να καταβάλλουν παράβολο 100€ .

Συνοπτικά η διαδικασία (Άρθρο 7)

– Υποβολή αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία εξετάζει την πληρότητα του φακέλου.

– Όταν διαπιστώσει ότι ο φάκελος είναι πλήρης ελέγχει σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας το ποινικό μητρώο του αιτούντος, οι οποίες πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 4μηνη προθεσμία.

– Αν παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία άπρακτη, η αίτηση πολιτογράφησης διαβιβάζεται στην Επιτροπή Πολιτογράφησης χωρίς τη γνώμη των αρχών ασφαλείας και καλείται ο αλλοδαπός σε συνέντευξη ενώπιόν της.

– Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης και των απαραίτητων ειδικών δοκιμασιών η εισήγηση της Επιτροπής μεταβιβάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κοινοποιούμενη παράλληλα προς τον αιτούντα, o οποίος μπορεί να εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

– Η πολιτογράφηση γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Πολιτογράφηση ομογενών που διαμένουν στο εξωτερικό (Άρθρο 10)

Για να πολιτογραφηθούν Έλληνες ομογενείς που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης στον Έλληνα Πρόξενο του τόπου κατοικίας τους στο εξωτερικό, ο οποίος τη διαβιβάζει στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με έκθεσή του, στην οποία περιλαμβάνονται απαραιτήτως στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι ο αιτών είναι όντως ομογενής.

Μαζί με την αίτηση υποβάλλονται:

Α. Δήλωση πολιτογράφησης ενώπιον του Προξένου με παρουσία δύο Ελλήνων πολιτών ως μαρτύρων

Β. Αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου

Γ. Πιστοποιητικό γέννησης ή ελλείψει αυτού πιστοποιητικό βάπτισης

Δ. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών.

Κατόπιν αυτού η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης εξετάζει τα στοιχεία του φακέλου του αιτούντος ομογενούς και τη γνώμη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εισηγείται στον Υπουργό Εσωτερικών την αποδοχή ή μη του αιτήματος πολιτογράφησης.

Κτήση Ελληνικής Ιθαγένειας από τέκνα πολιτογραφημένου (Άρθρο 11)

Τα ανήλικα και άγαμα τέκνα του αλλοδαπού ή της αλλοδαπής που πολιτογραφείται γίνονται Έλληνες χωρίς άλλη διατύπωση.

Τιμητική Πολιτογράφηση (Άρθρο 13)

Με Προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αλλοδαπός μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας, αν προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα ή αν η πολιτογράφησή του μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας.

Ειδικές περιπτώσεις κτήσης ιθαγένειας (Άρθρο 15)

Ομογενείς που κατοικούν σε χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ μπορούν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια με αίτηση στην Ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου κατοικίας τους εφόσον είναι ενήλικοι και δεν μπορεί να διαπιστωθεί η Ελληνική τους Ιθαγένεια βάσει των συνθηκών Άγκυρας και Λωζάννης.

Η απόφαση διαπίστωσης της ιδιότητας ομογένειας του αιτούντος ανήκει στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και για την εν λόγω ιδιότητα γνωμοδοτεί ειδική επιτροπή, η οποία καλεί σε συνέντευξη τον αιτούντα.

error: Content is protected !!