a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Δίκαιο Αλλοδαπών

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου > Δίκαιο Αλλοδαπών

Με τον όρο “δίκαιο αλλοδαπών” ή ορθότερα “δίκαιο κατάστασης αλλοδαπών” εννοούμε τους κανόνες που διέπουν την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη (σπουδές, εργασία κλπ) των αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, που μπορεί να οδηγήσει και στην κτήση της ελληνικής υπηκοότητας. Ρυθμίζει ειδικότερα τέσσερεις γενικότερες κατηγορίες αλλοδαπών:

α) τους υπηκόους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

β) τους υπηκόους τρίτων χωρών,

γ) τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους ανιθαγενείς, και

δ) τους ομογενείς και τους παλιννοστούντες.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη του Schengen έχει επηρεάσει ιδιαίτερα αυτόν τον τομέα δικαίου. Για τους υπηκόους των κρατών μελών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη Schengen ουσιαστικά έχουν εκμηδενιστεί οι διατυπώσεις εισόδου. Για τους υπηκόους των κρατών μελών έχουν επίσης απλουστευτεί οι προϋποθέσεις για τη μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα (και σε όλα τα κράτη μέλη). Όσον αφορά στους υπηκόους τρίτων χωρών, καθώς και στους πολιτικούς πρόσφυγες και ανιθαγενείς, οι ισχύουσες διατάξεις απορρέουν μεταξύ άλλων και από την εναρμόνιση των κοινοτικών δικαίων.Το δίκαιο κατάστασης αλλοδαπών εντάσσεται στο πλαίσιο του δημοσίου δικαίου με έντονα στοιχεία διεθνούς δικαίου, παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύπλοκο, αλλά και δύσκολο στην εφαρμογή του, ιδιαίτερα λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, που αποτελεί «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη.

Ο βασικός νόμος που διέπει την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια είναι ο ν. 4251/2014, με την εξαίρεση τυχόν ευνοϊκότερων διμερών ή πολυμερών συνθηκών μεταξύ των κρατών.

error: Content is protected !!