a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Επίδομα ανεργίας

Επίδομα ανεργίας

Επίδομα ανεργίας

Α. Υπαγωγή των εργαζομένων στην ασφάλιση κατά της ανεργίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 Ν.Δ 2961/1954 (Σύσταση ΟΑΕΔ), στην ασφάλιση κατά της ανεργίας υπάγονται τα πρόσωπα που παρέχουν κατά κύριο λόγο εξαρτημένη εργασία επ΄ αμοιβή, δυνάμει σχέσεως ορισμένου ή αορίστου χρόνου, που είναι ασφαλισμένα για ασθένεια στον Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Β. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Για να δικαιούται επίδομα ο άνεργος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ (πρόκειται για τα λεγόμενα «ένσημα»). Τα ημερομίσθια αυτά πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στους τελευταίους 14 μήνες πριν από τη λύση της εργασιακής σχέσης, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. (άρθρο 4 παρ.1 Ν.1545/1985).

Ο ασφαλισμένος άνεργος που επιδοτείται για πρώτη φορά, εκτός από τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει και ανά 80 ημερομίσθια κατ΄ έτος, στα αμέσως προηγούμενα από την έναρξη της επιδότησης 2 έτη.

Επίσης, ο ασφαλισμένος άνεργος που επιδοτείται για πρώτη φορά δικαιούται επίδομα και στην περίπτωση που έχει πραγματοποιήσει μέσα στα τελευταία 2 έτη πριν από τη λύση της εργασιακής του σχέσης 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, από τις οποίες ανά 80 τουλάχιστον κατ΄ έτος, ενώ τα ημερομίσθια των 2 τελευταίων μηνών δεν υπολογίζονται.

Επισημαίνεται ότι δικαίωμα επιδότησης ΔΕΝ αποκτά ο άνεργος, του οποίου η εργασιακή σχέση τερματίζεται με εκούσια (εθελουσία) αποχώρηση (άρθρο 7 παρ. 2 Ν. 1545/1985).

Γ. Ένσημα που επικολλώνται στη μερική απασχόληση.

Ο αριθμός των ενσήμων που επικολλώνται σε εργαζόμενους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης είναι 25 ανά μήνα (συνολικά 300 ανά έτος).

Για εργαζόμενους όμως με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ο άνω αριθμός ενσήμων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από τη συχνότητα της απασχόλησής τους και το ύψος των καταβαλλόμενων μεικτών αποδοχών. Κατά κανόνα, για εργαζόμενο που απασχολείται μερικώς κάθε ημέρα για μειωμένες ώρες – όχι πλήρες ωράριο, ήτοι 8ωρο-, τα ένσημα που επικολλώνται είναι 21-22.

Δ. Διάρκεια και ύψος επιδόματος ανεργίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 Ν.1545/1985, η διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ανάλογα με τον αριθμό των ημερομισθίων που έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος, ορίζεται ως εξής:

α) για 125 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, επίδομα τεσσάρων (4) μηνών ,

β) για 150 τουλάχιστον ημέρες εργασίες, επίδομα πέντε (5) μηνών,

γ) για 180 τουλάχιστον ημέρες εργασίας , επίδομα επτά (7) μηνών,

δ) για 220 ημέρες εργασίας, επίδομα δέκα (10) μηνών και

ε) για 250 ημέρες εργασίας, επίδομα δώδεκα (12) μηνών.

Το επίδομα ανεργίας απαρτίζεται από το βασικό επίδομα ανεργίας και τις προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών.

Το βασικό επίδομα ανεργίας ορίζεται από 01.01.2008 σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξάρτητα αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο.

Μετά και το μνημονιακό νόμο 4046/2012, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μειώθηκε αναδρομικά από 01.01.2012 κατά 22%, το βασικό επίδομα ανεργίας επίσης μειώθηκε, από το ποσό των 561,50€ στο ποσό των 360,00€.

Επισημαίνεται ότι στους ανέργους που είχαν πλήρη απασχόληση, καταβάλλεται το 100% του βασικού επιδόματος ανεργίας.

Στους ανέργους που δεν είχαν πλήρη απασχόληση και των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές ήταν μεγαλύτερες από το 12πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται επίσης το 100% του βασικού επιδόματος ανεργίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι σε ανέργους με μερική απασχόληση, των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές ήταν ίσες ή μικρότερες από το 6πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται το 50% του βασικού επιδόματος ανεργίας, ενώ για όσους είχαν μηνιαίες αποδοχές μεγαλύτερες από το 6πλάσιο και μικρότερες ή ίσες με το 12πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται το 75% του βασικού επιδόματος ανεργίας.

error: Content is protected !!