a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Τροχαία – Κ.Ο.Κ.

Τα τροχαία ατυχήματα δυστυχώς αποτελούν συχνότατο φαινόμενο στη χώρα μας, με πολλά από τα συμβάντα να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και το θάνατο των εμπλεκομένων προσώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 3η θέση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θανατηφόρα τροχαία, απαριθμώντας περίπου 700 θανάτους ετησίως. Τα δυσάρεστα αποτελέσματα ενός αυτοκινητικού ατυχήματος είναι πολυποίκιλα, περιλαμβάνοντας υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες, βλάβες της υγείας και κόστη περίθαλψης, συχνά δε και το θάνατο εμπλεκομένων ατόμων και την συνακόλουθη οδύνη των συγγενών τους.Παράλληλα τα αποτελέσματα αυτά είναι και πολυδιάστατα, καθώς συχνά επηρεάζεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν είναι διακριτός με την πρώτη ματιά, όπως είναι όσοι δικαιούνται διατροφής από τον παθόντα, ή καθώς εξίσου συχνά ο παθών ταλαιπωρείται για μεγάλο διάστημα ή και για ολόκληρη τη ζωή του εξαιτίας του συμβάντος, χρήζοντας εκτενούς ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, ιδίως όταν το τροχαίο έχει ως αποτέλεσμα την αναπηρία.

Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται άρθρα που αφορούν στο δίκαιο της αποζημίωσης και της χρηματικής ικανοποίησης στην ειδικότερη εφαρμογή του επί τροχαίου αυτοκινητικού ατυχήματος.

Ο νομοθέτης, έχοντας υπ’ όψιν του όλα τα παραπάνω, εγκαθίδρυσε ένα νομοθετικό πλαίσιο που αποσκοπεί στην ικανοποίηση του παθόντος και των συγγενικών του προσώπων, το οποίο εδράζεται στην ιδέα της αποζημίωσης και της χρηματικής ικανοποίησης. Αποζημίωση είναι η παροχή στον παθόντα ενός χρηματικού ποσού που καλύπτει το εύρος των ζημιών που αυτός υπέστη συνεπεία του τροχαίου και οι οποίες μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα, όπως είναι οι υλικές ζημιές και τα νοσήλια, ενώ χρηματική ικανοποίηση καλείται η παροχή χρημάτων στον παθόντα ως ένα μέσο απομείωσης του πόνου στον οποίο υποβλήθηκε εξαιτίας του ατυχήματος. Ο πόνος αυτός βέβαια δε μπορεί ποτέ εξ ολοκλήρου να θεραπευτεί μέσω αυτής της χρηματικής παροχής, αλλά απλώς ίσως να απαλυνθεί, όπως είναι ο ψυχολογικός πόνος και η ταλαιπωρία του παθόντα από τον τραυματισμό του (οπότε και γίνεται λόγος για «ηθική βλάβη» του παθόντος) ή ο πόνος των συγγενών του σε περίπτωση θανάτου (στην τελευταία αυτή περίπτωση γίνεται λόγος για «ψυχική οδύνη» των συγγενών).

error: Content is protected !!