a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Δύο μοντέλα εξυγίανσης του ξενοδοχειακού κλάδου

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Οικονομίας  > Τουρισμός  > Δύο μοντέλα εξυγίανσης του ξενοδοχειακού κλάδου

Δύο μοντέλα εξυγίανσης του ξενοδοχειακού κλάδου

Επενδυτές: Η σεζόν λήγει, καιρός για deals στα ξενοδοχεία

Σήμα από τις τράπεζες περιμένουν Ελληνες και ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, στην αγορά με τη λήξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται να αρχίσουν και οι διαδικασίες εξαγοράς ξενοδοχειακών μονάδων, κυρίως όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Οπως τονίζουν ξενοδοχειακοί παράγοντες, προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιες κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών και προσθέτουν ότι ενώ εδώ και ένα χρόνο ο ΣΕΤΕ έχει θέσει το θέμα της ρευστότητας και της διευκόλυνσης της κίνησης κεφαλαίων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Παράλληλα, βέβαια, σε επιχειρηματικό επίπεδο εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων ομίλων, ελληνικών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, με στόχο την επικυριαρχία στο νέο ξενοδοχειακό τοπίο της επόμενης μέρας.

«Σύγκρουση»
Δύο είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα εξυγίανσης και ανάπτυξης ήδη υφιστάμενων μονάδων που θα «συγκρουστούν» το επόμενο διάστημα. Το ένα προτάσσει την αγορά των μονάδων και το άλλο την ανάληψη της διαχείρισης αυτών. Και τα δύο μοντέλα «εκπροσωπούνται» από κορυφαίους ομίλους στη χώρα μας.
Επίσης, σύμφωνα με άλλους ξενοδοχειακούς παράγοντες, πολλά είναι τα επενδυτικά funds που μελετούν την ελληνική αγορά και εξετάζουν επενδύσεις, εφόσον όμως υπάρχει ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο που αφορά όχι μόνο την αγορά της γης, αλλά και τα σχέδια των νέων μονάδων, μέχρι και το συμβόλαιο με μεγάλους διεθνείς tour operators.

Ολα αυτά τα σχέδια αναμένεται να ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα και μετά τη λήξη μιας πολύ θετικής τουριστικής περιόδου, η οποία αποτελεί προμήνυμα και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά ο τουριστικός κλάδος δεν είναι από τους υπερδανεισμένους της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το 2010 το μερίδιο της τουριστικής χρηματοδότησης ήταν περίπου 4% και αυξήθηκε σε 5,2% το 2013.
Παραμένει, όμως, λίγο πάνω από το 33% περίπου της χρηματοδότησης στο σύνολο της βιομηχανίας.

Συνολικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα ανέρχονταν στα 7,73 δισ. ευρώ και εξ αυτών εκτιμάται ότι πάνω από το 50% αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP που αφορούν σε 893 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι συνολικές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των ανέρχονται σε 5,07 δισ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών των 893 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανήλθε το 2013 σε 2,171 δισ. ευρώ έναντι 1,888 δισ. ευρώ μία χρονιά πριν και αντανακλά η αύξηση αυτή την καλύτερη εικόνα του ελληνικού τουρισμού, ενώ θα πρέπει να τονισθεί ότι μειώθηκαν σημαντικά και οι ζημίες των επιχειρήσεων, από 284,8 εκατ. ευρώ στα μόλις 25,24 εκατ. ευρώ το 2013.

(Πηγή – ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

error: Content is protected !!