a

Copyright 2023 Ιάσων Σκουζός TaxLaw.
All Rights Reserved.

espa
Back to top

Μείωση της οφειλόμενης από το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημίωσης σε περίπτωση βοηθήματος από οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης

Ιάσων Σκουζός - TaxLaw > Κλάδοι Δικαίου  > Τροχαία - Κ.Ο.Κ.  > Μείωση της οφειλόμενης από το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημίωσης σε περίπτωση βοηθήματος από οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης

Μείωση της οφειλόμενης από το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημίωσης σε περίπτωση βοηθήματος από οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης

Το άρθρο 19 παρ. 5 Ν 489/1976, απαλλάσσει το Επικουρικό Κεφάλαιο από την υποχρέωση αποζημίωσης του παθόντα από τροχαίο αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο βαθμό που ο παθών δικαιούται να καλύψει μέρος της ζημίας του από παροχή ασφαλιστικού φορέα ή άλλου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΑΠ 671/2003, ΑΠ 158/2006).

Με τη διάταξη αυτή, η οποία αποτελεί εφαρμογή Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας, καθιερώνεται ο επικουρικός χαρακτήρας ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου και εισάγεται εξαίρεση στη διάταξη του άρθρου 930 παρ. 3 ΑΚ που αποσκοπεί στην αποφυγή ελάφρυνσης του υπαιτίου και σύμφωνα με την οποία ο παθών δικαιούται να λάβει σωρευτικά τόσο την αποζημίωση από τον υπαίτιο, όσο και άλλες παροχές τρίτων που γεννώνται εξαιτίας του τροχαίου, χωρίς δηλαδή να αφαιρείται από το ποσό της αποζημίωσης που οφείλει ο υπαίτιος ο,τι ο παθών προσπορίζεται από αλλού λόγω του τροχαίου (ΟλΑΠ 807/1973).

Ο σχετικός ισχυρισμός δε λαμβάνεται υπόψιν αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο, αλλά πρέπει να προβληθεί από το Επικουρικό Κεφάλαιο και συνεπώς, σε περίπτωση που δεν προβληθεί, στον παθόντα θα επιδικαστούν και τα δύο ποσά, τόσο το οφειλόμενο από το Επικουρικό Κεφάλαιο, όσο και το οφειλόμενο από τον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης.Αποτέλεσμα της προβολής του εν λόγω ισχυρισμού είναι ότι από το ποσό αποζημίωσης που οφείλει το Επικουρικό Κεφάλαιο θα αφαιρεθεί ο,τι ο παθών δικαιούται να λάβει από οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης εξαιτίας του ατυχήματος.

Τα ανωτέρω ισχύουν μόνο σε περίπτωση ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου, όπως συμβαίνει όταν έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας ή όταν το όχημα που οδηγούσε ο υπαίτιος είναι ανασφάλιστο ή άγνωστο (ΑΠ 34/2012, ΑΠ 1258/2006). Η ευνοϊκή αυτή για το Επικουρικό Κεφάλαιο και επιβλαβής για τον παθόντα ρύθμιση, δεν ισχύει όταν την αποζημίωση την οφείλει η ασφαλιστική εταιρεία και όχι το Επικουρικό Κεφάλαιο, οπότε και εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας περί της λήψης αθροιστικά από τον παθόντα των ποσών και από τους δύο οφειλέτες του, χωρίς μείωσή τους λόγω της συνοφειλής (ΑΠ 846/2015).

Συμπερασματικά, αν στο συγκεκριμένο τροχαίο τα περιστατικά είναι τέτοια που οφειλέτης της αποζημίωσης είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο (πχ η ασφαλιστική του οχήματος που οδηγούσε ο υπαίτιος δε λειτουργεί πια ή το όχημα είναι ανασφάλιστο ή άγνωστο) και ταυτόχρονα ο παθών δικαιούται χρηματικό βοήθημα από οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, ο τελευταίος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, καθώς η αποζημίωση από το Επικουρικό Κεφάλαιο θα μειωθεί κατά το ύψος του ποσού του βοηθήματος που δικαιούται να λάβει από τον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης. Αντίθετα, αν την αποζημίωση την οφείλει η ασφαλιστική, το τυχόν βοήθημα που παρέχεται εξ αιτίας του τροχαίου από οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης δεν επηρεάζει το ύψος της αποζημίωσης, αλλά ο παθών δικαιούται να λάβει το πλήρες ποσό και των δύο παροχών.

error: Content is protected !!